Έναρξη του 17ου Πανελλήνιου Συνεδρίου του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων, με τίτλο «Covid-19 & Κλιματική Αλλαγή. Γνώση, στρατηγική και αποτελεσματικότητα στη νέα εποχή» το οποίο πραγματοποιείται υβριδικά στα Λαγκάδια Γορτυνίας

Γ. Πατούλης: «Βάζουμε την πρόληψη και την προαγωγή της υγείας στο επίκεντρο των πολιτικών μας-Ενώνουμε τις δυνάμεις μας με στόχο μία πιο υγιή κοινωνία για τους πολίτες»

Ε. Κούλης- Δήμαρχος Γορτυνίας: «Η Γορτυνία είναι ένας φιλόξενος και ιστορικός τόπος που ανοίγει την αγκαλιά του μαζί με τους κατοίκους της στο Συνέδριο αυτό που διεξάγεται πρώτη φορά στον τόπο μας»

Με μεγάλη επιτυχία και ιδιαίτερη ανταπόκριση εκ μέρους των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πανελλαδικά, ξεκίνησε σήμερα υβριδικά τις εργασίες του, το 17ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων, στα Λαγκάδια Γορτυνίας.

Το Συνέδριο με θέμα  «Covid-19&Κλιματική Αλλαγή. Γνώση, στρατηγική και αποτελεσματικότητα στη νέα εποχή» συνδιοργάνωσαν το ΕΔΔΥΠΠΥ και ο Δήμος Γορτυνίας, οπού φιλοξενείται μέρος της διοργάνωσης και τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών, του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, του Υπουργείου Υγείας, του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων, του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας(ΕΝΠΕ), του Ιατρικού Συλλόγου Αρκαδίας και την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου, της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ), της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και του ΑΙΓΕΑ (ΑΜΚΕ).

Την έναρξη των εργασιών έκανε ο Δήμαρχος Γορτυνίας και Ειδικός Γραμματέας του Δ.Σ Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ. Ευστάθιος Κούλης, ο οποίος καλωσόρισε τους σύνεδρους και δια ζώσης, αλλά και διαδικτυακά και τους παρουσίασε τις ομορφιές του Δήμου Γορτυνίας, κάνοντας λόγο για έναν φιλόξενο και ιστορικό τόπο που ανοίγει την αγκαλιά του για να υποδεχθεί, μαζί με τους κατοίκους του, αυτό το Συνέδριο, το οποίο πραγματοποιείται   πρώτη φορά στο Δήμο. «Ελπίζουμε πως η φιλοξενία μας και  η απαράμιλλη ομορφιά του τόπου μας θα σας μείνει αξέχαστη» ανέφερε χαρακτηριστικά.  

Ο Περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος του Δ.Σ του ΕΔΔΥΠΠΥ Γ. Πατούλης, ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Γορτυνίας και τους συνέδρους για τη συμμετοχή τους και επεσήμανε: « Το Δίκτυο είμαστε όλοι εμείς, οι 238 ΟΤΑ μέλη του, με τους Δημάρχους, τους Πολιτικούς εκπροσώπους, τους Συντονιστές και τα στελέχη των Δήμων και Περιφερειών, πολιτικά και υπηρεσιακά, οι οποίοι συνεννοηθήκαμε και συμφωνήσαμε να βάλουμε την Υγεία και την Προαγωγή της, στο Κέντρο των αποφάσεων μας και βαδίζουμε με επιτυχία στον δρόμο αυτό. Στόχος μας είναι να φτιάξουμε μία πιο υγιή κοινωνία για τους πολίτες».  

Επιπλέον ο κ. Πατούλης, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη θεματολογία του 17ου Συνεδρίου, η οποία επεσήμανε, ότι θα επικεντρωθεί κυρίως στην πανδημία και τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και θα εστιάσει:

 • Στον ρόλο που διαδραμάτισαν οι Δήμοι του Ευρωπαϊκού Δικτύου Υγιών Πόλεων σε όλη την Ευρώπη,
 • Στον Π.Ο.Υ που υποστήριξε, επίσης τα Δίκτυα του και τις πόλεις του με συνεχή πληροφόρηση, οργάνωση σεμιναρίων στους υπεύθυνους των πόλεων και των Δικτύων με πληροφοριακό υλικό για το κοινό.
 • Στην εγκαθίδρυση της επικοινωνίας και της δικτύωσης σε ευρωπαϊκό, εθνικό, αλλά και τοπικό επίπεδο .
 • Στην εκμάθηση και θέσπιση πρωτοκόλλων που θα βελτιώσουν την ανθεκτικότητα της κοινότητας σε κρίσεις.

 

Στην κεντρική συνεδρία της ημέρας την οποία συντόνισε η δημοσιογράφος Μαρία Παπαπαναγιώτου, ομιλητές από τον πολιτικό και τον επιστημονικό χώρο, επικεντρώθηκαν στην μετά Covid-19 εποχή και στην αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής.

Ομιλίες για την μετά Covid-19 εποχή απηύθυναν, ο Άγις Τσούρος Πρώην Διευθυντής Πολιτικής και Διακυβέρνησης για την Υγεία και Ευεξία του ΠΟΥ Ευρώπης, Adjunct Professor School of Public Health University of Boston, o Χρήστος Λιονής Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης, ο Κυριάκος Σουλιώτης Καθηγητής Πολιτικής Υγείας Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, ο Γιάννης Τούντας  Διευθυντής Ινστιτούτου Κοινωνικής & Προληπτικής Ιατρικής Ομ. Καθηγητής Ιατρικής ΕΚΠΑ, ο Αθανάσιος Σκουτέλης Διευθυντή της Β’ Παθολογικής-Λοιμωξιολογικής  Κλινικής του Νοσοκομείου «ΥΓΕΙΑ». Για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μίλησαν ο Ευστάθιος Κούλης Δήμαρχος Γορτυνίας, ο Γιάννης Σίμος Υπεύθυνος Υγείας & Περιβάλλοντος Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας, ο Χρήστος Ζερεφός Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών Εθνικός Εκπρόσωπος για την Κλιματική Αλλαγή, ο Ευθύμιος Λέκκας Καθηγητής ΕΚΠΑ και η Βασιλική Καραούλη Γενική Διευθύντρια Δημόσιας Υγείας και Ποιότητα Ζωής, Υπουργείο Υγείας.

 

Κατά την επίσημη έναρξη του Συνεδρίου απηύθυναν χαιρετισμούς, ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης,  η Υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλης Ι. Σταυριανουδάκης ο Εκπρόσωπος Περιφέρειας Πελοποννήσου Εμμανουήλ Σκαντζός, ο Β’ Αντιπρόεδρος ΚΕΔΕ, Δήμαρχος Καλλιθέας Δημήτριος Κάρναβος, ο Πρόεδρος ΠΕΔ Πελοποννήσου, Δήμαρχος Άργους-Μυκηνών Δημήτριος Καμπόσος, ο Δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιος Καιτεζίδης και ο Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Αρκαδίας Βασίλειος Ψυχογυιός.

 

Την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου συμμετείχαν διαδικτυακά δεκάδες Δήμαρχοι και οι κάτωθι με φυσική παρουσία:

 • Ιωάννης Φωστηρόπουλος – Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου
 • Γεώργιος Σταυρός Τσίρμπας- Δήμαρχος Αναργύρων Καματερού
 • Βασίλειος Μαυρίδης- Δήμαρχος Ορεστιάδας
 • Ισίδωρος Μάδης- Δήμαρχος Παιανίας
 • Ιωάννης Γκίκας- Δήμαρχος Αιγάλεω
 • Ιωάννης Λώλος- Δήμαρχος Ηγουμενίτσας
 • Νικόλαος Μελετίου – Δήμαρχος Ασπροπύργου

Παρέστησαν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας Γ. Κεχρής, η Γενική Διευθύντρια του ΕΔΔΥΠΠΥ Μ. Αιδίνη και ο Συντονιστής του Προγράμματος Υγιών Πόλεων της Περιφέρειας Αττικής Σ. Παπασπυρόπουλος.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, θα παρουσιαστούν καλές πρακτικές από τους δήμους – μέλη του Δικτύου σε επιλεγμένους «πυλώνες» πολιτικών, αλλά και αναφορικά με συγκεκριμένα έργα  Δήμων που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Το Συνέδριο συνεχίζεται με αρκετές θεματολογίες που θα παρουσιαστούν στα στρογγυλά τραπέζια  την Παρασκευή 12 Νοεμβρίου, με επίκεντρο την πρωτοβάθμια περίθαλψη, τον προσυμπτωματικό έλεγχο σε συνδυασμό με τον ρόλο των ΚΕΠ Υγείας, τις Δράσεις και Παρεμβάσεις για την Ψυχική Υγείας , το Covid -19 Δράσεις πρόληψης και Ευαισθητοποίηση πληθυσμού για τον εμβολιασμό και τις Βραβεύσεις Δήμων τον ΚΕΠ Υγείας.

Το Συνέδριο μεταδίδεται μέσω της ιστοσελίδας του Δικτύου www.eddyppy.gr