Δελτίο Τύπου

 

                                                             

Διαδικτυακή Συνάντηση για τους Συμβουλευτικούς Σταθμούς για την Άνοια, με το συντονισμό της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών και του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ.

Γ.Πατούλης: «Στόχος μας η έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση για την πρόληψη της νόσου της Άνοιας”

Με συμμετοχές 45 επαγγελματιών υγείας, ολοκληρώθηκε σήμερα η διαδικτυακή συνάντηση των Συμβουλευτικών Σταθμών για την Άνοια, με το συντονισμό της κας. Νικολέτα Γερονικόλα (Εταιρεία Alzheimer Αθηνών) και της κας Ελευθερίας Ζωγοπούλου (Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων – ΕΔΔΥΠΠΥ).

Με έντονο ενδιαφέρον οι επαγγελματίες υγείας των συμβουλευτικών σταθμών παρακολούθησαν και συμμετείχαν ενεργά στην εκδήλωση. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα καθημερινής λειτουργίας και εξετάστηκε κατά πόσο αυτή επηρεάστηκε μετά την έναρξη της πανδημίας.

Oι Δήμοι Ηρακλείου Αττικής, Μεγαρέων και Πυλαίας-Χορτιάτη, παρουσίασαν πρότυπες πρακτικές των Σταθμών για βέλτιστη εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας, ενώ επισημάνθηκε η αναγκαιότητα της λειτουργίας τους εντός των δήμων. Επιπλέον από την κεντρική δομή των ΚΕΠ Υγείας η κα Μαριάνθη Χατζηκωνσταντίνου επικαιροποίησε στους επαγγελματίες υγείας τη χρήση της καρτέλας για το διαγνωστικό έλεγχο της Άνοιας μέσω του λογισμικού των ΚΕΠ Υγείας.

Η Πρόεδρος της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών κα Παρασκευή Σακκά ανέφερε: Από το 2018 μέχρι σήμερα, η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών σε συνεργασία με το ΕΔΔΥΠΠΥ έχει ιδρύσει και λειτουργεί 94 Συμβουλευτικούς Σταθμούς για την Άνοια σε Δήμους σε όλη την Ελλάδα. Οι Συμβουλευτικοί Σταθμοί λειτουργούν για τους πολίτες σαν κέντρα αναφοράς για την άνοια και μεταξύ άλλων προσφέρουν ομάδες πρόληψης για υγιείς ηλικιωμένους, ομάδες μη φαρμακευτικών θεραπειών για άτομα με άνοια και συμβουλευτική και εκπαίδευση φροντιστών, για την ελάφρυνση του φορτίου των οικογενειών. Περισσότεροι από 200 επαγγελματίες υγείας που απασχολούνται ήδη από τους Δήμους, εκπαιδεύονται από διακεκριμένους επιστήμονες του χώρου, με σύγχρονη και ασύγχρονη εκπαίδευση, μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, αποκτούν τις απαραίτητες γνώσεις για μια ολοκληρωμένη επιμόρφωση σχετικά με την άνοια και κάνουν πρακτική άσκηση στα Κέντρα Ημέρας για άτομα με άνοια των Εταιρειών Alzheimer στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Στο πλαίσιο της πανδημίας, η λειτουργία των Συμβουλευτικών Σταθμών αντιμετώπισε αρκετές δυσκολίες. Σήμερα, με την ελπίδα ότι αφήνουμε πίσω μας την πανδημία, συνεχίζουμε ακάθεκτοι το έργο μας και καλούμε όλους τους Δήμους να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.

Ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης δήλωσε πως: “Στις μέρες μας η Άνοια, δυστυχώς ταλαιπωρεί αρκετούς συνανθρώπους μας, αλλά και τους φροντιστές τους.  Κύριο μέλημα μας είναι  πάντα η πρόληψη και ο προσυμπτωματικός έλεγχος και για τη νόσο της Άνοιας. Η τοπική αυτοδιοίκηση πάντα κοντά στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, προσφέρει μέσω της ενημέρωσης και της εκπαίδευσης, βοήθεια στην καθημερινότητα των ανθρώπων αυτών. Το Δίκτυο μας, από το 2018 μέχρι σήμερα έχει δημιουργήσει 94 Συμβουλευτικούς Σταθμούς για την Άνοια και έχει εκπαιδεύσει περισσότερους από 215 Επαγγελματίες Υγείας. Συνεχίζουμε δυναμικά για τη δημιουργία περισσότερων Σταθμών, ώστε ακόμα μεγαλύτερος αριθμός επαγγελματιών υγείας, να συμβάλει στην έγκαιρη διάγνωση, καθώς και υποστήριξη των φροντιστών που επιφορτίζονται καθημερινά”.

Στη διαδικτυακή συνάντηση, παρευρέθηκε η Γενική Διευθύντρια του ΕΔΔΥΠΠΥ κα. Μαρία Αϊδίνη, η οποία δήλωσε πώς: “παρά τη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί αναφορικά με την πανδημία, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως ο αριθμός των Συμβουλευτικών Σταθμών τείνει να αυξάνεται ως αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας και της καινοτόμας συνεργασίας του Προέδρου του ΕΔΔΥΠΠΥ και Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιώργου Πατούλη και της Δρ. Παρασκευής Σακκά, Πρόεδρου Εταιρείας Alzheimer Αθηνών, ενόψει και του νέου, Δ’ κύκλου εκπαίδευσης στους ΟΤΑ-μέλη μας που ξεκινά στις 21 Μαρτίου 2022”.

Το έντονο ενδιαφέρον των Επαγγελματιών Υγείας που συμμετείχαν στη συνάντηση, αποτυπώθηκε κυρίως, τόσο μέσω των ερωτήσεων που τέθηκαν, όσο και μέσω των νέων ιδεών που προτάθηκαν προς τους ομιλητές. Κοινός παρονομαστής, η επιθυμία όλων των εμπλεκομένων, για έγκαιρη και έγκυρη δυνατότητα προσυμπτωματικού ελέγχου μέσω των ΚΕΠ Υγείας των Δήμων, καθώς και ουσιαστική προσφορά βοήθειας σε άτομα και ατόμων με Άνοια.

Οι Επαγγελματίες Υγείας  που συμμετείχαν στη διαδικτυακή συνάντηση είναι από τους εξής Δήμους: Αγίων Αναργύρων-Καματερού, Αλίμου, Ανατολικής Σάμου, Βέροιας, Δάφνης-Υμηττού, Δέλτα, Ελασσόνας, Ηρακλείου Αττικής, Θηβαίων, Ιλίου, Ιωαννιτών, Καλαμαριάς, Καλλιθέας, Λυκόβρυσης-Πεύκης, Μεγαρέων, Μεταμόρφωσης, Μοσχάτου-Ταύρου, Νεάπολης-Συκεών,  Παλαιού Φαλήρου, Παπάγου-Χολαργού, Παύλου Μελά,, Πυλαίας-Χορτιάτη, Πύλης, Ραφήνας, Σαλαμίνας, Σαρωνικού, Σερρών, Σκύδρας, Τεμπών, Τρικκαίων, Χερσονήσου και  Φυλής.