Γ. Πατούλης: «Η έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση σώζει ζωές αποδεδειγμένα! Στην Περιφέρεια Αττικής, σκοπός μας είναι η διατήρηση της υγείας των δημοτών και στηρίζουμε την πρόληψη και τον προσυμπτωματικό έλεγχο μέσα από την δομή των ΚΕΠ Υγείας».
 

Το Ελληνικό  Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του ΠΟΥ, έλαβε μέρος στο 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νοσημάτων Θώρακος που πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη στο ξενοδοχείο Μακεδονία Palace από 12 έως 14 Μάϊου 2022, με θέμα «Πρόληψη και Πρώιμη Διάγνωση στα Σύγχρονα Αναπνευστικά Νοσήματα».  Το 5ο  Πανελλήνιο Συνέδριο Νοσημάτων Θώρακος σηματοδοτεί την επιστροφή του στην ιατρική καθημερινότητα μετά από δύο έτη πανδημίας. Περιλαμβάνει εκ νέου στις εργασίες του επίκαιρα θέματα της σύγχρονης πνευμονολογίας, επικεντρώνοντας αυτή τη φορά, στην πρόληψη και την πρώιμη διάγνωση που οδηγούν στη σωστή θεραπεία.

Το ΕΔΔΥΠΠΥ συμμετείχε με Περίπτερο στην έκθεση του Συνεδρίου, ενημερώνοντας τους επισκέπτες για τις δράσεις και τα προγράμματα του Δικτύου καθώς και για τα οφέλη της σύγχρονης ηλεκτρονικής πλατφόρμας των ΚΕΠ Υγείας. Βασικός στόχος των ΚΕΠ Υγείας είναι η ενημέρωση όλων των πολιτών και η διοργάνωση προληπτικών εξετάσεων για 11 κύρια νοσήματα, προτεινόμενα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, για τα οποία έχει αποδειχθεί με μελέτες πως η έγκαιρη προληπτική παρέμβαση και ανίχνευση τυχόν συμπτωμάτων κρίνεται αποτελεσματική και μπορεί να σώσει ζωές. Μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα των ΚΕΠ Υγείας εφαρμόζονται διεθνή πρωτόκολλα screening του πληθυσμού και τα στελέχη των ΚΕΠ Υγείας επιβλέπουν το follow up της διατήρησης της υγείας των Πολιτών. Αυτοματοποιημένα το λογισμικό ενημερώνει τους πολίτες, μέσα από τον προσωπικό τους προφίλ, σχετικά με τις προληπτικές εξετάσεις που προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την ηλικία και το φύλο τους, καθώς και με την πάροδο του χρόνου υπενθυμίζει την επανεξέταση τους. Τα 11 νοσήματα στα οποία επικεντρώνεται το ΚΕΠ Υγείας μέσα από το λογισμικό είναι ο Καρκίνος του παχέος εντέρου, ο Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, ο Καρκίνος του μαστού, ο Καρδιαγγειακός κίνδυνος, το Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, ο Καρκίνος του προστάτη, το  Μελάνωμα, η Κατάθλιψη, η οστεοπόρωση η ΧΑΠ και η Άνοια. Παρόλα αυτά στο πλαίσιο της πανδημίας έχουν προστεθεί στα προφίλ των Δημοτών και χρήσιμες πληροφορίες για τον COVID-19.

Την Παρασκευή 13 Μαΐου στο πλαίσιο των εργασιών του Συνεδρίου ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης Χαιρέτισε το συνέδριο κατά την εναρκτήρια τελετή, και συντόνισε την στρογγυλή Τράπεζα με θέμα «ΕΔΔΥΠΠΥ και ΕΝΘΕ» δηλώνοντας «Τα ΚΕΠ Υγείας είναι το όραμα πολλών χρόνων, και αποτελούν μία στροφή της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας προς την τοπική αυτοδιοίκηση. Θα έλεγε κανείς ότι ο θεσμός αυτός αναλαμβάνει τη διατήρηση της υγείας του πληθυσμού καθώς είναι ένα βασικό εργαλείο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πλήρως εναρμονισμένο με τα πρωτόκολλα του Π.Ο.Υ, που έχει σαν σκοπό τον προσυμπτωματικό έλεγχο και την ενημέρωση των πολιτών για να προληφθούν έγκαιρα σοβαρές παθήσεις όπως και η ΧΑΠ. Η Περιφέρεια Αττικής έχει στόχο να γίνει η πρώτη περιφέρεια υγείας και έχει ευθύνη να ενισχύσει την προαγωγή της υγείας των κατοίκων, μέσα από τον συντονισμό ενός οργανωμένου προγράμματος δημόσιας υγείας».

Ενώ στην στρογγυλή Τράπεζα με θέμα «ΕΔΔΥΠΠΥ και ΕΝΘΕ» αναπτύχθηκε «η Πρόληψη και ο Προσυμπτωματικός Έλεγχος» από τον κ. Σωτήρη Παπασπυρόπουλο συντονιστή του προγράμματος υγιείς πόλεις, της Περιφέρειας Αττικής.