To Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ. συμμετείχε στο Summit για την Καταπολέμηση της Παχυσαρκίας.

Γ. Πατούλης: « Στόχος μας η Αττική  να γίνει η Υγιής Περιφέρεια που έχουμε οραματιστεί και το σύνολο των πολιτών της χώρας να διαβιεί με γνώμονα την πρόληψη»

To Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ. συμμετέχει στο Δίκτυο για την Καταπολέμηση της Παχυσαρκίας και έδωσε το παρόν στο Summit για την Καταπολέμηση της Παχυσαρκίας που διεξήχθη στις 12 Απρίλιου 2022 στην Αθήνα, στην αίθουσα ΦΑΡΟΣ του ΚΠΙΣΝ με υβριδική συμμετοχή.

Το θέμα της Παχυσαρκίας, αποτελεί ένα σημαντικό ιατρικό και κοινωνικό γεγονός που προσελκύει το ενδιαφέρον από πολίτες και επιστημονικούς φορείς. Το ΕΔΔΥΠΠΥ είναι πάντα διαθέσιμο σε νέες συνεργασίες που άπτονται στην πρόληψη και την προαγωγή της υγείας των δημοτών μέσω της επιστημονικής ενημέρωσης.

Ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης, απηύθυνε χαιρετισμό και ανέφερε μεταξύ άλλων: «Εμπνευσμένοι λοιπόν από το πρότυπο των Υγιών Πόλεων της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας , στην Περιφέρεια Αττικής , είναι πολλαπλή η δέσμη των δράσεων, των πράξεων και των πρωτοβουλιών μας που στόχο έχουν , ως τόπος να δίνουμε διαρκώς την ευκαιρία στον πολίτη να ζει υγιεινότερα, διατηρώντας το βάρος του σε φυσιολογικά επίπεδα και αθλούμενος με κάθε ευκαιρία. Επίσης, ο κ. Πατούλης επεσήμανε τη σημασία που δίνει η Περιφέρεια Αττικής και το ΕΔΔΥΠΠΥ στην Πρόληψη και στα Προγράμματα Προσυμπτωματικού Ελέγχου που εφαρμόζονται στους Δήμους της Αττικής, αλλά και πανελλαδικά. Σε συνεργασία και με τα ΚΕΠ που δημιουργούμε σε κάθε Δήμο, έχοντας φτάσει ήδη τα 51 ΚΕΠ στους 66 δήμους του λεκανοπεδίου και τα 239 ΟΤΑ-μέλη του ΕΔΔΥΠΠΥ ανά την χώρα. Και συνεχίζουμε. Στοχεύουμε στην παρακολούθηση και διατήρηση της υγείας των πολιτών με screening του πληθυσμού σε 11 νοσήματα, ανάλογα με την ηλικία και το φύλο μεταξύ των οποίων και ο καρδιαγγειακός κίνδυνος, αλλά και ο καρκίνος του παχέος εντέρου, που ευθέως συνδέονται με την Παχυσαρκία».

Ο Δήμαρχος Αγίων Αναργύρων – Καματερού Σταύρος Τσίρμπας, , απεύθυνε ομιλία για το αστικό τοπίο, τις πόλεις φιλικές στην άσκηση και την υγιή διαβίωση και τον ρόλο της Αυτοδιοίκησης στην προάσπιση της υγιούς διαβίωσης των πολιτών.

Ακολούθησε η παρουσίαση της κα. Νταίζης Παπαθανασοπούλου- Συντονίστριας του Προγράμματος Υγιείς Πόλεις του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων, Μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Π.Ο.Υ. Ευρώπης για τα Εθνικά Δίκτυα, η οποία αναφέρθηκε στα βασικά στατιστικά στοιχεία του Π.Ο.Υ. για την Παχυσαρκία τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τις αιτίες της παχυσαρκίας και τις συνέπειές της, στην πολιτική του Π.Ο.Υ. και στις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν στα διαφορετικά επίπεδα διοίκησης από τους υπευθύνους χάραξης πολιτικής και τέλος στον σημαντικότατο ρόλο που έχει να διαδραματίσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση α και β βαθμού. Τέλος, εστίασε ειδικότερα στην Πολιτική του Ελληνικού Δικτύου προσαρμοσμένη στην Πολιτική του ΠΟΥ η οποία πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή από τους Δήμους στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. 

Στην Ημερίδα απεύθυνε ομιλία ο Πρόεδρος Επιστημονικής Επιτροπής ΕΔΔΥΠΠΥ
Καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή Παν/μίου Αθηνών κ. Ιωάννης Τούντας με θέμα  «Πανελλαδική Έρευνα Υγείας Hellas Health VIII: Τρέχουσες τάσεις».

 

Στο Summit για την Καταπολέμηση της Παχυσαρκίας συμμετείχε και ο κ. Άγις Τσουρός Διεθνής Σύμβουλος Πολιτικής, Στρατηγικής και Διπλωματίας της Υγείας, Πρώην Διευθυντής Πολιτικής Υγείας Π.Ο.Υ. Ευρώπης, Επισκέπτης Καθηγητής Imperial College London, οποίος  συντόνιζε τη 4η ΣΥΝΕΔΡΙΑ με τίτλο: Εγγραμματοσύνη Υγείας & Πρόληψη: υγιής διαβίωση, διατροφή & Σωματική δραστηριότητα.

Στην εκδήλωση έλαβε μέρος με ομιλία και η κα Αγγελική Οικονομοπούλου, Ψυχολόγος, Διευθύντρια Κοινωνικής Πολιτικής Δήμου Αγίων Αναργύρων – Καματερού και Συντονίστρια του Προγράμματος Υγιείς Πόλεις στο Δήμο Αγίων Αναργύρων – Καματερού με θέμα, Προϋποθέσεις, υποδομές & η κοινωνία των πολιτών για την καταπολέμηση της Παχυσαρκίας- Παρεμβάσεις και υπηρεσίες των Δήμων.

Την Ημερίδα παρακολούθησε και η Γενική Διευθύντρια του ΕΔΔΥΠΠΥ κα Μαρία Αϊδίνη. 

Η συμμετοχή των Ομιλητών, αλλά και των συμμετεχόντων ήταν μεγάλη και η Ημερίδα κέντρισε το ενδιαφέρον του κοινού που παρακολούθησε την δράση αυτή και δια ζώσης, αλλά και μέσω διαδικτύου.

Το Summit για την Καταπολέμηση της Παχυσαρκίας διοργανώθηκε υπό τη σκιά του αιφνίδιου θανάτου του Καθηγητή Γιάννη Κυριόπουλου, που ήταν ένας από τους πυλώνες της πρωτοβουλίας Συμμαχία για την Καταπολέμηση της Παχυσαρκίας. Έγιναν πολλές αναφορές στο έργο, την εμπνευσμένη προσωπικότητα του, τη συμβολή του στο δημόσιο βίο, ενώ η συνεδρία για τις οικονομικές επιπτώσεις της παχυσαρκίας την οποία θα συντόνιζε, ακυρώθηκε. Η προσωπικότητα και οι ιδέες του για τη δημόσια υγεία διαπνέουν τα σχέδια της Συμμαχίας.

Η δράση αυτή πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 19 Επιστημονικών Εταιρειών, οι οποίες είναι οι: Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία | Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία – Πανελλήνια Ένωση Ενδοκρινολόγων | Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Οικονομίας και Πολιτικής της Υγείας – ΕΕΕΟΠΥ | Ελληνική Εταιρεία Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής – ΕΛΕΓΕΙΑ | Ελληνική Εταιρεία Δημόσιας Υγείας | Ελληνική Εταιρεία Λιπιδιολογίας και Αθηροσκλήρωσης – ΕΕΛΙΑ | Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Παχυσαρκίας, Μεταβολισμού και Διαταραχών Διατροφής – ΕΠΑΜΕΔΙ | Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας | Ελληνική Εταιρεία Παιδικής και Εφηβικής Ενδοκρινολογίας – ΕΕΠΕΕ | Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας – ΕΛΙΚΑΡ | Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία | Ελληνικό Κολλέγιο Καρδιολογίας | Ελληνικό Κολλέγιο Μεταβολικών Νοσημάτων – ΕΚΟΜΕΝ | Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία | Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων – ΕΔΔΥΠΠΥ | Εταιρεία Γενικής / Οικογενειακής Ιατρικής Ελλάδος – ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ | Εταιρεία Εσωτερικής Παθολογίας | Ιατρική Εταιρεία Αθηνών | ΙΜΕΡΟΕΣΣΑ Πανελλήνιος Σύλλογος Στήριξης Ατόμων με Παχυσαρκία | Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής – ΙΚΠΙ | Ινστιτούτο Μελέτης Εκπαίδευσης στην Θρόμβωση και Αντιθρομβωτική Αγωγή – ΙΜΕΘΑ | Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων-Διατροφολόγων | Ελληνική Ακαδημία Γενικής / Οικογενειακής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας