ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ συνεχίζεται στον δήμο Πυλαίας Χορτιάτη το  ΔΩΡΕΑΝ διαγνωστικό πρόγραμμα μέτρησης της οστικής πυκνότητας για την πρόληψη της οστεοπόρωσης που υλοποιήθηκε φέτος για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά σε συνεργασία με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ. (ΕΔΔΥΠΠΥ).

Φέτος σε όλο τον δήμο εξετάστηκαν συνολικά 135 άτομα (126 γυναίκες και 9 άνδρες) εκ των οποίων διαγνώστηκαν με οστεοπενία 58 άτομα και με οστεοπόρωση 6 άτομα, ενώ φυσιολογικά ήταν τα όρια και οι ενδείξεις για συνολικά 71 άτομα από τα εξεταζόμενα άτομα.

Το πρόγραμμα που διήρκησε από τις 4 Σεπτεμβρίου έως τις 15 Σεπτεμβρίου του 2023 πραγματοποιήθηκε σε όλες τις Δημοτικές Κοινότητες Πυλαίας – Χορτιάτη στο πλαίσιο της λειτουργίας του ΚΕΠ Υγείας του δήμου. Απευθυνόταν κυρίως σε γυναίκες άνω των 45 – 50 ετών και άνδρες 70 ετών και άνω και περιελάμβανε υπερηχογράφημα πτέρνας για την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση της οστεοπόρωσης.

Σκοπός του ήταν η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση φαινομενικά υγιών γυναικών άνω των 45 ετών (ή αντίστοιχα ανδρών 70 ετών και άνω) που πάσχουν από Οστεοπενία ή Οστεοπόρωση και διατρέχουν κίνδυνο αυτόματων καταγμάτων.

«Η ΠΡΟΛΗΨΗ και ο προσυμπτωματικός  έλεγχος σώζουν ζωές. Αυτό το μήνυμα ζωής στέλνουμε φέτος για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά. Ο δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη, υλοποιεί το δωρεάν διαγνωστικό πρόγραμμα πρόληψης της οστεοπόρωσης σε συνεργασία με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων  βοηθώντας δεκάδες γυναίκες στο στάδιο της εμμηνόπαυσης και μικρότερης ηλικίας, αλλά και άντρες με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό. Σε εποχές δύσκολες όπως η σημερινή η Τοπική Αυτοδιοίκηση βρίσκεται και πάλι δίπλα στους πολίτες ιδιαίτερα στα ευαίσθητα θέματα της Υγείας» τόνισε σε δήλωσή του μετά το τέλος του προγράμματος ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.

Ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιώργος Πατούλης δήλωσε: «Είναι πολύ σημαντικές οι δράσεις προληπτικού ελέγχου, καθώς με αυτές ο πληθυσμός μπορεί να εποπτεύει την υγεία του. Με το Δήμο Πυλαίας Χορτιάτη συνεργαζόμαστε για άλλη μία φορά, ώστε να προσφέρουμε στους δημότες τη δυνατότητα να ελέγξουν πρώιμα την κατάσταση της υγείας τους. Η ευζωία των συνανθρώπων μας είναι ένα θέμα που μας απασχολεί όλους μας».

Στόχος του προγράμματος ήταν η πρόληψη της οστεοπόρωσης η οποία θεωρείται ως μια σκελετική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από απώλεια της οστικής αντοχής εκθέτοντας το άτομο σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κατάγματος.

Ευχαριστούμε θερμά την εταιρεία Menarini Hellas για την ευγενική Χορηγία της.