Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε στο Δήμο Πύργου το Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου Ανευρύσματος  Κοιλιακής Αορτής με δωρεάν υπερηχογράφημα για τους δημότες.

Γ. Πατούλης: «Με τον προσυμπτωματικό έλεγχο προλαμβάνονται νοσήματα για τα οποία έχει αποδειχθεί με μελέτες πως η έγκαιρη προληπτική παρέμβαση και ανίχνευση κρίνεται αποτελεσματική»

O Δήμος Πύργου  στο πλαίσιο εφαρμογής προγραμμάτων προληπτικής ιατρικής σε συνεργασία με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ. (ΕΔΔΥΠΠΥ), μέσα από την Δομή των ΚΕΠ Υγείας του διοργάνωσε από τις  25/11/2022 έως και τις  2/12/2022 δωρεάν υπερηχογράφημα με σκοπό την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση του Ανευρύσματος Κοιλιακής Αορτής.

Βασικός στόχος των ΚΕΠ Υγείας είναι η ενημέρωση όλων των πολιτών και η διοργάνωση προληπτικών εξετάσεων για 11 κύρια νοσήματα, προτεινόμενα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, για τα οποία έχει αποδειχθεί με μελέτες πως η έγκαιρη προληπτική παρέμβαση και ανίχνευση τυχόν συμπτωμάτων κρίνεται αποτελεσματική και μπορεί να σώσει ζωές. Μέσα από το λογισμικό, εφαρμόζονται διεθνή πρωτοκόλλα screening του πληθυσμού και τα στελέχη των ΚΕΠ Υγείας επιβλέπουν το follow up της διατήρησης της υγείας των Πολιτών. Αυτοματοποιημένα το λογισμικό ενημερώνει τους πολίτες, μέσα από τον προσωπικό τους προφίλ, σχετικά με τις προληπτικές εξετάσεις που προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την ηλικία και το φύλο τους, καθώς και με την πάροδο του χρόνου υπενθυμίζει την επανεξέταση τους. Τα 11 νοσήματα στα οποία επικεντρώνεται το ΚΕΠ Υγείας μέσα από το λογισμικό είναι ο Καρκίνος του παχέος εντέρου, ο Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, ο Καρκίνος του μαστού, ο Καρδιαγγειακός κίνδυνος, το Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, ο Καρκίνος του προστάτη, το  Μελάνωμα, η Κατάθλιψη, η οστεοπόρωση η ΧΑΠ και η Άνοια.

Οι εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν στο Δήμο Πύργου σε συνεργασία με τους ιατρούς Αγαλιανού Μαρία, Παϊανίδη Γιοβάννα, καθώς και τον Δήμαρχο Πύργου, ιατρό καρδιολόγο.

Εξετάστηκαν συνολικά εξήντα πολίτες και σύμφωνα με τα αποτελέσματα  τρεις  από αυτούς είχαν ύποπτα ευρήματα.

Ο Δήμαρχος  Πύργου  δήλωσε: «Το ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής αποτελεί μία από τις βασικές αιτίες αιφνίδιου θανάτου σε άτομα της τρίτης ηλικίας. Οι συμμετοχές στο πρόγραμμα διάρκειας μιας εβδομάδας, είναι περίπου στις 60 , ένας αρκετά ικανοποιητικός αριθμός. Η δράση εντάσσεται στη λογική της κοινωνικής ιατρικής και του εθελοντισμού που πρέπει να δείχνει κάθε γιατρός. Μην ξεχνάμε ότι στην αρχαία Ελλάδα ο γιατρός ήταν αξίωμα. Ο γιατρός δίνει όρκο στον Ιπποκράτη και το Θεό και πρέπει – έξω από τα επαγγελματικά του συμφέροντα και τις υποχρεώσεις – να είναι πάντα γιατρός, ανά πάσα στιγμή και σε κάθε άνθρωπο χωρίς διακρίσεις.  Ειδικά τέτοιες εποχές που διανύουμε, επειδή το μέγιστο αγαθό παραμένει η υγεία, οι γιατροί θα πρέπει να επιδείξουν μια αλληλέγγυα στάση δείχνοντας το ανθρώπινο πρόσωπο της επιστήμης. Η ιατρική έχει κέντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, κι αυτό κάνουμε εμείς ως Δήμος».

O Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιώργος Πατούλης επισημαίνει ότι: «Τα ΚΕΠ Υγείας αποτελούν σημαντικό εργαλείο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση με σκοπό τον προσυμπτωματικό έλεγχο και τη διατήρηση της ποιότητας ζωής των δημοτών. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας για να προλαμβάνουμε την ασθένεια από τη θεραπεία, η έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση αποδεδειγμένα σώζει ζωές.»

Πλήθος Δημοτών χρησιμοποιεί σήμερα τις υπηρεσίες του λογισμικού των ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ. Για να ενημερώνεστε και εσείς για τις προληπτικές εξετάσεις που ταιριάζουν στην ηλικία και το φύλο σας και για την επανεξέταση τους, καθώς και για τις Δράσεις του Δήμου σχετικά με την Πρόληψη της Υγείας κάντε εγγραφή στο Λογισμικό των ΚΕΠ Υγείας μέσα από το site www.kepygeias.org και δημιουργήστε το δικό σας προφίλ.