ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 O Δήμος Σερρών, στο πλαίσιο εφαρμογής προγραμμάτων προληπτικής ιατρικής σε συνεργασία με το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων-Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ), μέσα από την Δομή των ΚΕΠ Υγείας, διοργάνωσε στις 14/2/2020, 21/2/2022 και 14/3/2022 δωρεάν υπερηχογράφημα με σκοπό την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση του Ανευρύσματος Κοιλιακής Αορτής.

Ο αριθμός των πολιτών που έσπευσαν να ελεγχθούν ξεπέρασε κάθε προσδοκία και δόθηκε παράταση υλοποίησης του προγράμματος. Σε συνεργασία με την Ακτινολόγο ιατρό κ. Ιωάννα Αραμπατζάκη που διέθεσε εθελοντικά η Euromedica και με την άριστη συνεργασία με το ΕΔΔΥΠΠΥ ολοκληρώθηκαν οι διαγνωστικές εξετάσεις οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στο ΚΕΠ Υγείας Σερρών επί της οδού Μεραρχίας 96

Οι ειδικοί στην χώρα μας συνιστούν ένα προληπτικό υπερηχογράφημα για ανεύρυσμα αορτής σε όλους τους άντρες ηλικίας άνω των 55 ετών, ιδίως εάν είναι παχύσαρκοι ή έχουν καρδιοπάθεια ή ιστορικό καπνίσματος.

Εξετάστηκαν συνολικά 24 Πολίτες  (8 ραντεβού σε κάθε προγραμματισμένη μέρα εξέτασης) και σύμφωνα με τα αποτελέσματα τρεις (3)  από αυτούς είχαν ύποπτα ευρήματα.

Η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας και Υγείας κ. Σωτηρία Πάνου δήλωσε «η πρόληψη της υγείας αποτελεί στις μέρες μας σημαντικό παράγοντα βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου των ατόμων και ελαχιστοποίησης της νοσηρότητας και της πρόωρης θνησιμότητας.  Τα προγράμματα για την πρόληψη και την προαγωγή της υγείας είναι στο πρώτο πλάνο της στρατηγικής  του Εθνικού Δικτύου Υγιών Πόλεων σε συνεργασία με τον Δήμο Σερρών στον τομέα της υγείας.

Σκοπός των υπηρεσιών μας είναι η βελτίωση και η προαγωγή της υγείας των πολιτών, δίνοντάς τους τις απαραίτητες πληροφορίες, ενδυναμώνοντάς τους να παραμείνουν υγιείς, κάνοντας την καλύτερη χρήση των υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής φροντίδας.» 

O Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιώργος Πατούλης επισημαίνει ότι «Τα ΚΕΠ Υγείας αποτελούν σημαντικό εργαλείο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση με σε σκοπό τον προσυμπτωματικό έλεγχο και την διατήρηση της ποιότητας ζωής των δημοτών. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας για να προλαμβάνουμε την ασθένεια από τη θεραπεία, η έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση αποδεδειγμένα σώζει ζωές.»

Βασικός στόχος των ΚΕΠ Υγείας είναι η ενημέρωση όλων των πολιτών και η διοργάνωση προληπτικών εξετάσεων για 11 κύρια νοσήματα, προτεινόμενα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, για τα οποία έχει αποδειχθεί με μελέτες πως η έγκαιρη προληπτική παρέμβαση και ανίχνευση τυχόν συμπτωμάτων κρίνεται αποτελεσματική και μπορεί να σώσει ζωές. Μέσα από το νέο λογισμικό, εφαρμόζονται διεθνή πρωτόκολλα screening του πληθυσμού και τα στελέχη των ΚΕΠ Υγείας επιβλέπουν το follow up της διατήρησης της υγείας των Πολιτών. Αυτοματοποιημένα το λογισμικό ενημερώνει τους πολίτες, μέσα από τον προσωπικό τους προφίλ, σχετικά με τις προληπτικές εξετάσεις που προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την ηλικία και το φύλο τους, καθώς και με την πάροδο του χρόνου υπενθυμίζει την επανεξέταση τους. Τα 11 νοσήματα στα οποία επικεντρώνεται το ΚΕΠ Υγείας μέσα από το λογισμικό είναι ο Καρκίνος του παχέος εντέρου, ο Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, ο Καρκίνος του μαστού, ο Καρδιαγγειακός κίνδυνος, το Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, ο Καρκίνος του προστάτη, το  Μελάνωμα, η Κατάθλιψη, η οστεοπόρωση η ΧΑΠ και η Άνοια.

Πλήθος Δημοτών χρησιμοποιεί σήμερα τις υπηρεσίες του λογισμικού των ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ. Για να ενημερώνεστε και εσείς για τις προληπτικές εξετάσεις που ταιριάζουν στην ηλικία και το φύλο σας και για την επανεξέταση τους, καθώς και για τις Δράσεις του Δήμου σχετικά με την Πρόληψη της Υγείας κάντε εγγραφή στο Λογισμικό των ΚΕΠ Υγείας μέσα από το site www.kepygeias.org και δημιουργήστε το δικό σας προφίλ.