Γ. Πατούλης: «Στόχος του Δικτύου η ορθή ενημέρωση, ώστε να διασφαλιστεί η υγεία των πολιτών»

Η Εκστρατεία «Μύθοι και Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά και τα Εμβόλια» πραγματοποιείται για 10η συνεχή χρονιά, από το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ., με τη συνεργασία της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας, και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

Στις Ημερίδες, συμμετείχαν και εκπαιδευτικοί από σχολεία πρωτοβάθμιας & δευτευροβάθμιας εκπαίδευσης που ανήκουν στις περιοχές των Δήμων: Αγ. Βαρβάρας, Αγ. Δημητρίου, Αγ. Αναργύρων-Καματερού, Αλίμου, Αμαρουσίου, Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Ανατολικής Σάμου, Ασπροπύργου, Γλυφάδας, Δάφνης-Υμηττού, Δελφών, Διονύσου, Δυτικής Σάμου, Ερέτριας, Ευρώτα, Ηγουμενίτσας, Θέρμης, Ιωαννιτών, Καλαμαριάς, Κεντρικής Κέρκυρας & Διαπόντιων Νήσων, Κηφισιάς, Λαμιέων, Λήμνου, Νεάπολης Συκεών, Ξηρομέρου, Ορεστιάδας, Π. Φαλήρου, Παλλήνης, Πάρου, Πύδνας-Κολινδρού, Πυλαίας-Χορτιάτη, Πύργου, Σκύδρας, Χίου και Ωρωπού. Στόχος ήταν η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των πολιτών, ώστε να διασφαλιστεί η υγεία τους. Στην εποχή μας, όπου διάφορες ασθένειες έχουν επανέλθει ή έχουν εξαπλωθεί σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού, το Δίκτυό μας επιστρατεύει κάθε μέσο για την ευαισθητοποίηση και την πληροφόρηση του κοινού ακόμα και στα πιο απομακρυσμένα σημεία. Με αυτόν τον τρόπο,  υποστηρίζεται η έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωσή τους, για τη σωστή χρήση των αντιβιοτικών, όπως και για την σωστή χρήση των εμβολίων.  Έτσι, ενισχύουμε την προσπάθεια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για μείωση της αλόγιστης χρήσης των αντιβιοτικών καθώς και για τη μέγιστη εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού.

 Ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης τόνισε: «Οι επιστήμονες που πλαισίωσαν αυτές τις ημερίδες είναι αρωγοί στην προσπάθειά μας για τη διάδοση της γνώσης. Με τις εξειδικευμένες συμβουλές τους και την πολυετή πείρα τους γνωρίζουν τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να βοηθήσουν όλους τους πολίτες στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των λοιμώξεων. Οι εκπαιδευτικοί μέσα από τη συνάντηση αυτή μπορούν να λάβουν την πληροφορία και να τη μεταφέρουν ορθά στους μαθητές τους, με γνώμονα την αλλαγή νοοτροπίας και την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής».

Στις διαδικτυακές ημερίδες συμμετείχε και η Γενική Διευθύντρια του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων, Ιατρός Ακτινοδιαγνώστρια & Περιφερειακή Σύμβουλος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κα Μαρία Κουρή, η οποία ευχαρίστησε, από την μεριά της, τους συνεργάτες από τους Δήμους για τη συνδιοργάνωση και την άριστη συνεργασία για ένα μείζον θέμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της νέας γενιάς και φυσικά, των γονέων και των εκπαιδευτικών.

Στο πλαίσιο των ημερίδων, μας μεταλαμπάδευσαν τις πολύτιμες γνώσεις τους η κα Ελένη Γιαμαρέλλου, Καθηγήτρια Παθολογίας-Λοιμώξεων ΕΚΠΑ, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας, η κα Κυριακή Κανελλακοπούλου, Ομότιμη Καθηγήτρια Παθολογίας-Λοιμώξεων ΕΚΠΑ, Γενική Γραμματέας Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας, η κα Λαμπρινή Γαλανή, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Αναπλ. Διευθύντρια Α’ Παθολογικής-Λοιμωξιολογικής Κλινικής Νοσοκομείου Υγεία, ο κ. Χαράλαμπος Γώγος, Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων, Διευθυντής  Παθολογικής-Λοιμωξιολογικής Κλινικής Νοσοκομείου Metropolitan General, η κα Ξανθή Δεδούκου, Παιδίατρος – Λοιμωξιολόγος, Τμήμα Μικροβιακής Αντοχής & Λοιμώξεων που συνδέονται με Φροντίδα Υγείας, Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, ΕΟΔΥ, η κα  Δήμητρα Καββαθά, Παθολόγος- Λοιμωξιολόγος, Διευθύντρια ΕΣΥ ΔΠΠΚ ΑΤΤΙΚΟΝ Νοσοκομείο, ο κ. Ηλίας Καραΐσκος, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Επιμελητής Α’ Παθολογικής – Λοιμωξιολογικής Κλινικής Νοσοκομείου Υγεία, ο κ. Συμεών Μεταλλίδης Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων ΑΠΘ, Α’ Παθολογική Κλινική Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης, ο κ. Περικλής Παναγόπουλος, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Αναπλ. Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, η κα Γαρυφαλλιά Πουλάκου, Αναπλ. Καθηγήτρια Παθολογίας-Λοιμώξεων ΕΚΠΑ, Επιστημονική Υπεύθυνη στην Κλινική Λοιμώξεων Β’ της Γ’ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Σωτηρία»,   η κα Βησσαρία Σακκά Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Επιμελήτρια Α, Γ’ Παθολογική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, ΓΝΝΘΑ “Η Σωτηρία”, η κα Μαρίζα Τσολιά, Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Λοιμώξεων, Διευθύντρια στη Β’ Παιδιατρική Κλινική του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, οι οποίοι απάντησαν σε ερωτήσεις για τα αντιβιοτικά και τα εμβόλια. Τόνισαν ότι μία εβδομάδα κάθε Νοέμβριο είναι παγκοσμίως αφιερωμένη από το 2015 στην Ενημέρωση και στην Ευαισθητοποίηση όλων μας για τα αντιβιοτικά. Γιατί; Γιατί τα αντιβιοτικά είναι τα μοναδικά φάρμακα που έσωσαν και εξακολουθούν να σώζουν καθημερινά εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές από τις μικροβιακές λοιμώξεις. Δυστυχώς όμως και είναι η αλήθεια, ότι  η χώρα μας μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών κατέχει μία από τις πρώτες θέσεις στην υψηλότερη κατανάλωση των αντιβιοτικών στην κοινότητα και την αντοχή των μικροβίων στα αντιβιοτικά. Υπάρχουν λύσεις για να καταπολεμηθεί το σοβαρό και επείγον αυτό πρόβλημα και να ξαναγίνουν δραστικά τα αντιβιοτικά, εφόσον όπως έχουν ανακοινώσει όλοι οι σχετιζόμενοι Παγκόσμιοι Οργανισμοί έχουμε φτάσεις στο «Τέλος των Αντιβιοτικών»; Η λύση είναι μία: Η Ορθολογική Χρήση τους, που οδηγεί με ασφάλεια στη μείωση της αντοχής. Για τη χώρα μας αυτό σημαίνει μείωση της αλόγιστης κατανάλωσης στην κοινότητα >70%! Είναι λοιπόν εξαιρετικά επείγον να διασώσουμε όλοι μας τα πολύτιμα αυτά φάρμακα.

Όσον αφορά τα εμβόλια, που μαζί με τα αντιβιοτικά αποτελούν από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις στην ιστορία της Ιατρικής, οι ομιλήτριες τόνισαν:  «Την ανάγκη εμβολιασμού για την γρίπη κάθε Νοέμβριο και  την αναμνηστική δόση του εμβολίου τετάνου/διφθερίτιδας ανά 10ετία .Μας ενημέρωσαν επίσης για το νέο 20δύναμο εμβόλιο  για τον Πνευμονιόκοκκο, στις ομάδες υψηλού κινδύνου, το οποίον θα αντικαταστήσει σταδιακά το υπάρχον  13δύναμο, καθώς και για το νέο ανασυνδυασμένο εμβόλιο του  Έρπητα Ζωστήρα. Τέλος επισημάνθηκε η επείγουσα ανάγκη του πλήρους εμβολιασμού με τις δύο πρώτες δόσεις του αρχικού μονοδύναμου εμβολίου έναντι της COVID-19 λοίμωξης όλου του πληθυσμού άνω των 18 ετών και την ενισχυτική δόση με το επικαιροποιημένο διδύναμο εμβόλιο για όλες τις ευπαθείς ομάδες .Ο εμβολιασμός είναι αυτός που μας οδήγησε στην σταδιακή επιστροφή  στην κανονικότητά και  μας προφυλάσσει έναντι της εισόδου στο νοσοκομείο και στη ΜΕΘ. Δεν πρέπει ωστόσο να παραβλέπονται και τα μέτρα μη φαρμακευτικής προφύλαξης, όπως είναι (α) η σωστή χρήση της μάσκας, όπου αυτή ενδείκνυται, (β) η αποφυγή συγχρωτισμού και (γ) ο καλός αερισμός των κλειστών χώρων».

Στις εκδηλώσεις συμμετείχε και η  συντονίστρια του ΕΔΔΥΠΠΥ για τον Π.Ο.Υ., κα Νταίζη Παπαθανασοπούλου ανέφερε ότι: «Η ιατρική επιστήμη τον 20ο αιώνα έδωσε δύο μεγάλα δώρα στην ανθρωπότητα. Τα αντιβιοτικά και τα εμβόλια! Σώθηκαν εκατομμύρια ζωές. Πρέπει να γνωρίζουμε πως θα τα διαφυλάξουμε. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ως σημαντικός παράγων που συμβάλλει στην Προαγωγή της Υγείας αναλαμβάνει να φτάσει το μήνυμα σε όλους τους πολίτες. Το Ελληνικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων, εναρμονίζοντας την Πολιτική του με αυτήν του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, μετέχει στις δύο Παγκόσμιες Εκστρατείες για 10η συνεχή χρονιά, με την συμμετοχή 35 Δήμων που ο κάθε ένας τους θα το αναπτύξει εντός των ορίων του. Στόχος, να μην υπάρχει καμιά σκιά, καμιά απορία στην ορθή πληροφόρηση. Η γνώση σώζει ζωές».

Τέλος, το συντονισμό των ημερίδων αλλά και την παρουσίαση του πλούσιου παιδαγωγικού και ενημερωτικού υλικού, ανέλαβαν εκπρόσωποι των Δήμων μελών που συμμετείχαν στη φετινή εκστρατεία, οι οποίοι δεσμεύτηκαν να αξιοποιήσουν με τους φορείς της πόλης τους, όλα τα διαθέσιμα εργαλεία που τους διέθεσε το ΕΔΔΥΠΠΥ, προκειμένου να ενημερωθούν τα παιδιά αλλά και οι ενήλικες, για τα οφέλη της ορθής κατανάλωσης αντιβιοτικών και τη σημασία του εμβολιασμού. Επόμενος στόχος του Δικτύου, είναι να μεταφερθεί το παιδικό παραμύθι «Ποιος παγίδεψε την Πένυ Κιλλίνη» σε θεατρική παράσταση!