Δελτίο Τύπου

                                                         Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι μετρήσεις οστικής πυκνότητας στο Δήμο Σαλαμίνας

Γ. Πατούλης: «Αποτελεί  προτεραιότητα μας η διατήρηση της υγείας των πολιτών μας και η βελτίωση της ποιότητας  ζωής τους »

O Δήμος Σαλαμίνας, μέσω των ΚΕΠ Υγείας, στο πλαίσιο εφαρμογής προγραμμάτων προληπτικής ιατρικής σε συνεργασία με το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων-Προαγωγής Υγείας, διοργάνωσε  δωρεάν μέτρηση οστικής πυκνότητας στο χρονικό διάστημα από 14-02-2022 ως 21-02-2022, με σκοπό την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση της οστεοπόρωσης.

Η δράση  πραγματοποιήθηκε στο  χώρο των ΚΕΠ Υγείας του Δήμου μας. Εξετάστηκαν συνολικά  157 γυναίκες και άνδρες. Σύμφωνα με τα ευρήματα:   38  άτομα έχουν οστεοπενία και 2 πάσχουν από οστεοπόρωση.

Ο Δήμαρχος Σαλαμίνας κος Γιώργος Παναγόπουλος  δήλωσε: Το Πρόγραμμα  Μέτρησης Οστικής Πυκνότητας που 1η φορά πραγματοποιείται σε συνεργασία με το ΕΔΔΥΠΠΥ στο νησί μας, έγινε ευρύτατα αποδεκτό τόσο από γυναίκες όσο και από άνδρες. Οι συνδημότες μας ανταποκρίθηκαν ικανοποιητικά, αγκαλιάζοντας με ενθουσιασμό και ενδιαφέρον το πρόγραμμα,  αφού μέσω αυτού, τους προσφέρθηκε μια σημαντική και συγχρόνως ΔΩΡΕΑΝ εξέταση στο πλαίσιο  προληπτικού ελέγχου για την οστεοπόρωση.

Από  πλευράς συμπτωματολογίας, η νόσος είναι συνήθως αθόρυβη, ιδίως στα αρχικά στάδια της. Αυτό έχει σαν συνέπεια την καθυστερημένη διάγνωση. Υπό αυτή την προϋπόθεση πρέπει να αντιμετωπίζεται έγκαιρα πριν εκδηλώσει συμπτώματα, για τον λόγο αυτό η πρόληψη της είναι πολύ σημαντική.

Ο Δήμος Σαλαμίνας ως μέλος του ΕΔΔΥΠΠΥ, εκτιμώντας την εξαιρετική συμβολή του Δικτύου σε θέματα δημόσιας υγείας των πολιτών, προσπαθεί να υλοποιεί προγράμματα σε συνεργασία μαζί του και να συμβάλει στην διάδοση της βασικής ιδέας του Δικτύου, για την προαγωγή και την πρόληψη της Δημόσιας Υγείας.

Θέλω να ευχαριστήσω τους συμπολίτες μας που συμμετείχαν στη δράση, τον πρόεδρο του  ΕΔΔΥΠΠΥ  κο  Πατούλη και τα στελέχη του  για την άριστη συνεργασία μαζί τους, τα στελέχη του ΚΕΠ Υγείας μας και τις νοσηλεύτριες του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι»,  για το δημιουργικό τους έργο.

Η πρόληψη δεν είναι έργο μόνο των ειδικών, αλλά αποτελεί υπόθεση όλων μας και αποτελεί πρώτη προτεραιότητα στον δήμο μας. Στόχος,  να συμβάλουμε όλοι στη διατήρηση της υγείας για τη  βέλτιστη ποιότητα ζωής.

Ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης δήλωσε: «Η πρόληψη επιτυγχάνεται με το συστηματικό και έγκυρο προσυμπτωματικό έλεγχο. Η ανταπόκριση των πολιτών του Δήμου Σαλαμίνας είναι πολύ μεγάλη και διαρκώς περισσότεροι δημότες συμμετέχουν σε τέτοιου είδους προγράμματα, το οποίο μας γεμίζει χαρά και θέληση να συνεχίσουμε να διοργανώνουμε δράσεις που προάγουν την υγεία των πολιτών. Με αυτή τη δράση ο Δήμος Σαλαμίνας, οποίος είναι ένας από τους 7 Δήμους πιλότους της Περιφέρειας Αττικής για τα ΚΕΠ Υγείας, ενισχύει περαιτέρω τα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου.Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση της καλής υγείας του πληθυσμού.