Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι δωρεάν προληπτικοί έλεγχοι για την οστεοπόρωση στο Δήμο Νέας Προποντίδας

Ο Δήμος Νέας Προποντίδας στο πλαίσιο προγραμμάτων προληπτικής ιατρικής, σε συνεργασία με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ και μέσα από την Δομή του ΚΕΠ Υγείας που λειτουργεί στον Δήμο μας, διοργάνωσε δωρεάν δράση προληπτικού ελέγχου για την οστική πυκνότητα με σκοπό την έγκαιρη διάγνωση της οστεοπόρωσης.

 

Συγκεκριμένα, από τις 19 Ιουνίου έως τις 7 Ιουλίου 2023, εξετάστηκαν συνολικά 320 άτομα εκ των οποίων διαγνώστηκαν:

– 34 με οστεοπόρωση (οι 32 δεν το γνώριζαν ότι είχαν)

– 153 με οστεοπενία

– 133 με φυσιολογική μέτρηση

 

Ο Δήμαρχος Νέας Προποντίδας δήλωσε σχετικά: «Με στόχο την πρόληψη και την προάσπιση της υγείας των δημοτών μας, διοργανώνουμε δράσεις, όπως και η συγκεκριμένη, μέσω της λειτουργίας του ΚΕΠ Υγείας του Δήμου μας. Η οστεοπόρωση δυστυχώς δεν προκαλεί συμπτώματα και γι’ αυτό εμφανίζεται κυρίως όταν πια βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο. Εμείς ως Δημοτική Αρχή, με τις δράσεις αυτές, επιθυμούμε να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας, προλαμβάνοντας μία άσχημη εξέλιξη. Ήδη, έχουμε ολοκληρώσει μέσω του ΚΕΠ Υγείας του Δήμου μας, με μεγάλη επιτυχία παρόμοιες δράσεις ενώ σκοπεύουμε να συνεχίσουμε και για άλλες παθήσεις».

 

Βασικός στόχος των ΚΕΠ Υγείας είναι η ενημέρωση όλων των πολιτών και η διοργάνωση προληπτικών εξετάσεων για 12 κύρια νοσήματα, προτεινόμενα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, για τα οποία έχει αποδειχθεί με μελέτες πως η έγκαιρη προληπτική παρέμβαση και ανίχνευση τυχόν συμπτωμάτων κρίνεται αποτελεσματική και μπορεί να σώσει ζωές. Μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα των ΚΕΠ Υγείας εφαρμόζονται διεθνή πρωτόκολλα screening του πληθυσμού και τα στελέχη των ΚΕΠ Υγείας επιβλέπουν το followup της διατήρησης της υγείας των πολιτών. Αυτοματοποιημένα το λογισμικό ενημερώνει τους πολίτες, μέσα από το προσωπικό τους προφίλ, σχετικά με τις προληπτικές εξετάσεις που προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την ηλικία και το φύλο τους, καθώς και με την πάροδο του χρόνου υπενθυμίζει την επανεξέταση τους. Τα 12 νοσήματα στα οποία επικεντρώνεται το ΚΕΠ Υγείας μέσα από το λογισμικό είναι ο Καρκίνος του παχέος εντέρου, ο Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, ο Καρκίνος του μαστού, ο Καρδιαγγειακός κίνδυνος, ο Καρκίνος του Πνεύμονα, το Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, ο Καρκίνος του προστάτη, το Μελάνωμα, η Κατάθλιψη, η οστεοπόρωση η ΧΑΠ και η Άνοια.

 

Ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης δήλωσε: «Η πρόληψη επιτυγχάνεται με το συστηματικό και έγκυρο προσυμπτωματικό έλεγχο. Η ανταπόκριση των πολιτών του Δήμου Ανατολικής Σάμου είναι πολύ μεγάλη και διαρκώς περισσότεροι δημότες συμμετέχουν σε τέτοιου είδους προγράμματα, το οποίο μας γεμίζει χαρά και θέληση να συνεχίσουμε να διοργανώνουμε δράσεις που προάγουν την υγεία των πολιτών. Με αυτή τη δράση ο Δήμος Ανατολικής Σάμου ενισχύει περαιτέρω τα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου .Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση της καλής υγείας του πληθυσμού.

 

Η Διευθύντρια του ΕΔΔΥΠΠΥ κα. Μαρία Κουρή τόνισε ότι «το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων αποσκοπεί να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τα προγράμματα πρόληψης και προσυμπτωματικού ελέγχου, πραγματοποιώντας δράσεις Α’ βάθμιας και Β’ βάθμιας πρόληψης».

 

Οι τοπικές αρχές, οι επιστήμονες και η οργανωτική επιτροπή έδωσαν την υπόσχεση να επαναλάβουν ακόμη μεγαλύτερες δράσεις και στο μέλλον. Ευχαριστούμε θερμά την εταιρεία Menarini Hellas για την ευγενική Χορηγία της.