Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι δωρεάν προληπτικοί έλεγχοι για την οστεοπόρωση στο Δήμο Διονύσου

Γ. Πατούλης: «Με καθημερινές και στοχευμένες δράσεις προσυμπτωματικού ελέγχου συνεχίζουμε να συμβάλλουμε στη πρόληψη και την προστασία της υγείας των πολιτών μας».

Ο Δήμος Διονύσου σε συνεργασία με τον Σύλλογο Σκελετικής Υγείας Πεταλούδα και το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων διοργάνωσαν σημαντική δράση προληπτικού ελέγχου για την οστεοπόρωση, η οποία σημείωσε μεγάλη επιτυχία καθώς πλήθος κόσμου προσήλθε για να εξεταστεί.

 

Στις 14 Σεπτεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε ενημερωτική ομιλία από εξειδικευμένους επιστήμονες οι οποίοι ανέπτυξαν τα εξής θέματα:

 

  • Το κοινωνικό πρόσωπο της οστεοπόρωσης στην Ελλάδα, Τατιάνα Δρακοπούλου, Υπ. Επικοινωνίας
  • Ενημερωτική ομιλία για την οστεοπόρωση κος Νικολόπουλος Ιωάννης Χειρ. Ορθοπαιδικός.
  • Η παγίδα της οστεοπενίας, κος Νικόλαος Παπαϊωάννου, Αν. Καθηγητής Ορθοπαιδικής ΕΚΠΑ
  • Διατροφή και οστεοπόρωση, Ρένος Ρούσος, Επιδημιολόγος Διατροφολόγος

Μετά το τέλος της ενημερωτικής ομιλίας και του ώριμου διαλόγου που προέκυψε, προσφέρθηκαν δωρεάν μετρήσεις οστικής πυκνότητας σε πάνω από 70 άτομα υπό την ιατρική επίβλεψη των εξειδικευμένων επιστημόνων.

 

Όλες οι εξετάσεις εκπονήθηκαν με βάση τα μέτρα προστασίας που νομοθετούνται, τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και των αρμόδιων φορέων, όπως κάθε φορά επικαιροποιούνται και ισχύουν.

Οι εκπρόσωποι του Δήμου μετά το πέρας της δράσης δήλωσαν πως «Η αυξανόμενη γήρανση του πληθυσμού επιβάλλει την προστασία της υγείας των ηλικιωμένων πριν την αναγκαιότητα νοσοκομειακής περίθαλψης. Εμείς, συνεχίζουμε μέσα από τις δράσεις μας στα ΚΑΠΗ, να προλαμβάνουμε και να παρέχουμε υψηλής ποιότητας πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στους ηλικιωμένους συνδημότες μας».

 

Η κα Μέµη Τσεκούρα, Πρόεδρος του Συλλόγου Σκελετικής Υγείας Πεταλούδα μετέφερε τηλεφωνικά τον χαιρετισμό της σε όλους τους συνδιοργανωτές, υπογραμμίζοντας: «Στην 20ετή δράση του συλλόγου, έχουμε προσφέρει αδιάκοπα και µε τον απαιτούμενο σεβασμό στους ασθενείς και στους συμπολίτες µας τις υπηρεσίες µας, είτε αυτοί βρίσκονται στα μεγάλα αστικά κέντρα είτε στις πιο απομονωμένες περιοχές και αυτό είναι κάτι που σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να κάνουμε, γιατί για εμάς σημασία έχει η ποιότητα ζωής του πολίτη. Σας προσκαλώ να αδράξετε την ευκαιρία ύπαρξης του συλλόγου µας και να επωφεληθείτε από αυτή καθώς και να στηρίξετε τις δράσεις του».

 

Ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης τόνισε την αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου και δήλωσε : «Με δράσεις, όπως η συγκεκριμένη το Δίκτυο συμβάλλει στη προάσπιση της υγείας των πολιτών. Η οστεοπόρωση μας αφορά όλους. Δεν προκαλεί συμπτώματα και για αυτό συνήθως διαγιγνώσκεται  σε προχωρημένο στάδιο που οδηγεί σε κατάγματα. Με σύμμαχο την Τοπική Αυτοδιοίκηση και συγκεκριμένα σε συνεργασία με το Δήμο Χαλανδρίου αναδεικνύεται η σημασία της πρόληψης της υγείας. Η προσέλευση των δημοτών ήταν μεγάλη και αυτό μας ικανοποιεί ιδιαιτέρως και μας δίνει δύναμη να συνεχίζουμε το έργο μας, μέσα από τα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου».

Οι τοπικές αρχές, οι επιστήμονες και η οργανωτική επιτροπή έδωσαν την υπόσχεση να επαναλάβουν ακόμη μεγαλύτερες δράσεις και στο μέλλον. 

Ευχαριστούμε θερμά την εταιρεία Menarini Hellas για την ευγενική Χορηγία της.