ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ                                                                           

Γ. Πατούλης: «Στηρίζουμε αμέριστα πρωτοβουλίες όπως η σημερινή, είμαστε αρωγοί και συνεργαζόμαστε διαρκώς για την ανάδειξη της ορθής χρήσης του Διαδικτύου»

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η 13η Εκδήλωση για την Ψηφιακή Παιδεία και ορθή χρήση της τεχνολογίας από τους νέους “Το ταξίδι του Αριάδνη συνεχίζεται…”  την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2023 στο πλαίσιο της Ημέρας Ασφαλούς Χρήσης Διαδικτύου (φέτος 14-2-2023) και ο 6ος Μαθητικός Διαγωνισμός Hackathon, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων (ΥΠ.ΠΑΙ.Θ.), του Υπουργείου Υγείας και της Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής (Ε.Ε.Ε.Ι.). Η διοργάνωση υλοποιήθηκε από το πάντα δραστήριο ΠΜΣ της Ιατρικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. «Στρατηγικές Αναπτυξιακής και Εφηβικής Υγείας» www.youthmsc.gr και τη Μονάδα Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.), Β΄ Παιδιατρική Κλινική Ε.Κ.Π.Α. – Νοσοκομείο Παίδων “Π. & Α. Κυριακού”, σε συνεργασία με τον Επιστημονικό Οργανισμό «ΜΑΖΙ για την Εφηβική Υγεία» και το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) με 500 εγγεγραμένους που συμμετείχαν υβριδικά και 13 σχολεία που υπέβαλαν προτάσεις στον σχολικό διαγωνισμό.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Καθηγητής κ. Άγγελος Συρίγος, ο κ. Παναγιώτης Τσίγγανος, Διευθυντής Γραφείου της Υφυπουργού Υγείας-Τομέας Ψυχικής Υγείας κ. Ζωής Ράπτη, ο Περιφερειάρχης Αττικής, Πρόεδρος ΔΣ ΕΔΔΥΠΠΥ & ΙΣΑ, κ. Γιώργος Πατούλης και ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Καθηγητής κ. Αθανάσιος Δημόπουλος. Ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα από τους σπουδαστές του Εθνικού Ωδείου Αλίμου.

Ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιώργος Πατούλης, δήλωσε: «Είναι εξαιρετικά ωφέλιμο να διοργανώνονται τέτοιου είδους δράσεις για να υπάρχει η κατάλληλη πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση παιδιών και γονιών, ώστε να δημιουργηθεί μία ασπίδα προστασίας από φαινόμενα του Διαδικτύου, τα οποία εξαπλώνονται και μπορούν να τραυματίσουν τις παιδικές ψυχές. Ως Περιφέρεια Αττικής και ως ΕΔΔΥΠΠΥ έχουμε πάντα ως προτεραιότητά μας την ευημερία των πολιτών και την ψυχική τους υγεία, καθώς όλοι έχουν δικαίωμα σε μία καλύτερη ζωή».

Η εισηγητική ομιλία αφορούσε την ηθική νοημοσύνη και την εφαρμογή της σχετικά με την πρόληψη των διαδικτυακών συμπεριφορών υψηλού κινδύνου, και παρουσιάστηκε από την Διευθύντρια του ΠΜΣ “Στρ. Αναπτυξιακής και Εφηβικής Υγείας” και Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής (Ε.Ε.Ε.Ι.), Αναπλ. Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Εφηβικής Ιατρικής κα Άρτεμις Τσίτσικα. Συζητήθηκε το επίκαιρο, δυσάρεστο θέμα της σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων με έμφαση στα δικαιώματα των παιδιών και στα εργαλεία πρόληψης, ενώ παρουσιάστηκε και η εμπειρία της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στο θέμα της σεξουαλικής κακοποίησης, με τη συνεργασία του κου Βασίλη Παπακώστα, Διευθυντή της Δίωξης Ηλ. Εγκλήματος και την ψυχολόγο MSc, υποψήφια διδάκτωρ του Ε.Κ.Π.Α. κα Βάσια Μπούμπα.

Τέλος, παρουσιάστηκε το φετινό πρόγραμμα των Ακαδημιών Γονέων “Από το Α έως το Ω : μια Ακαδημία για Γονείς», το οποίο πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων και Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ) του Π.Ο.Υ σε όλη την επικράτεια με την συμμετοχή εκατοντάδων γονέων. Το πρόγραμμα σχολίασε η Γενική Διευθύντρια του ΕΔΔΥΠΠΥ κα Μαρία Κουρή και βραβεύτηκαν οι Ακαδημίες.

Η Γενική Διευθύντρια του ΕΔΔΥΠΠΥ και Ιατρός- Ακτινοδιαγνώστρια, κα Μαρία Κουρή τόνισε τη σημασία του προγράμματος λέγοντας: «Οι  καταρτισμένοι επιστήμονες σε κάθε συνάντηση της Ακαδημίας Γονέων βρίσκονται εκεί, ώστε να παρέχουν την κατάλληλη πληροφόρηση στους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και τους κοινωνικούς λειτουργούς. Από το Νοέμβριο μέχρι και σήμερα έχουν διεξαχθεί 4 Συναντήσεις των Ακαδημιών Γονέων με μεγάλη επιτυχία, αφού τις έχουν παρακολουθήσει περίπου 1000 συμπολίτες μας από περισσότερους από 105 Δήμους σε όλη την Ελλάδα».

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με την συμμετοχή των παιδιών στον 6ο Μαθητικό διαγωνισμό Hackathon, ο οποίος αποτελεί, πλέον, θεσμό για την Ελλάδα. Μαθητές σχολείων από όλη την Ελλάδα παρουσίασαν τις ιδέες τους για την δημιουργική χρήση της τεχνολογίας, με έμφαση στην πρόληψη της σεξουαλικής παρενόχλησης/κακοποίησης και καταχειροκροτήθηκαν.