ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

         

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα για τα Άτομα με Αναπηρία στο Δήμο Περιστερίου που διοργανώθηκε από το Δυτικό Τομέα Αθηνών της Περιφέρεια Αττικής και το ΕΔΔΥΠΠΥ.

 

Γ.Πατούλης: «Οραματιζόμαστε ένα καλύτερο μέλλον για τα Άτομα με Αναπηρία και και θα το επιτεύξουμε  δημιουργώντας καλύτερες συνθήκες της διαβίωσης τους»

 

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η Ημερίδα που διοργανώθηκε από τον Δυτικό Τομέα Αθηνών της Περιφέρεια Αττικής, το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ σε συνεργασία με τον Δήμο Περιστερίου. Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2021, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία που ήταν στις 3 Δεκεμβρίου.  Η Ημερίδα είχε ως επίκεντρο τις δράσεις που έχουν υλοποιήσει οι  Δήμοι που υπάγονται στον Δυτικό Τομέα, με στόχο να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες που βιώνουν  τα Άτομα με Αναπηρία.

Στις εργασίες της ημερίδας με θέμα «Κοινωνία Προσβάσιμη, Φιλική και Αλληλέγγυα για τα Άτομα με Αναπηρία: Στρατηγική Περιφέρειας Αττικής-Δράσεις Δήμων Δυτικής Αθήνας», απηύθυναν χαιρετισμό ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ Γιώργος Πατούλης, ο Δήμαρχος Περιστερίου Ανδρέας Παχατουρίδης  που εκπροσωπήθηκε από τον Αντιδήμαρχο Υγείας Δήμου Περιστερίου Γιώργο Μπεκιάρη , ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικού Τομέα Αθηνών Περιφέρειας Αττικής Ανδρέας Λεωτσάκος, ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Περιφέρειας Αττικής Νικόλαος Πέππας, ο Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Αττικής Γιάννης Κεχρής, η Γενική Διευθύντρια του ΕΔΔΥΠΠΥ, Μαρία Αϊδίνη και ο Γενικός Γραμματέας  της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) Βασίλης Κούτσιανος.

Κατά τη διάρκεια της Ημερίδας πραγματοποιήθηκαν ομιλίες, αλλά παρουσιάστηκαν και οι Δράσεις που έχουν υλοποιήσει οι Δήμοι του Δυτικού Τομέα συμβάλλοντας στο να κάνουν καλύτερη και πιο βιώσιμη την καθημερινότητα των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα.  Άνθρωποι από τον χώρο της υγείας, αλλά και οι εργαζόμενοι μέσα στους Δήμους που  γνωρίζουν τα προβλήματα διαβίωσης των συμπολιτών μας επεσήμαναν πόσο σημαντικό είναι για τους ανθρώπους με Αναπηρία να μπορούν να κινούνται άνετα στην πόλη τους χωρίς δισταγμό, αλλά και να νιώθουν ισάξιοι ως ενεργά μέλη στο κοινωνικό σύνολο.

Ο Υπουργός Επικρατείας κ .Γιώργος Γεραπετρίτης  επεσήμανε στον χαιρετισμό του: «Στις 3 Δεκεμβρίου που είναι η Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία  ενεργοποιήθηκε ο Δικτυακός Τόπος της Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας, που είναι μια Αρχή Συμβουλευτικής της Πολιτείας, η οποία είναι προσβάσιμη σε όλους τους συμπολίτες μας με Αναπηρία με την υψηλότερη τεχνολογία προσβασιμότητας και με αυτόν τρόπο εξασφαλίζουμε στα Άτομα με Αναπηρία την ισότιμη μεταχείρηση και ίσες ευκαιρίες πρόσβασης στο Ψηφιακό Περιβάλλον».

Ο Περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ κ. Γιώργος Πατούλης ανέφερε: « Η σημερινή Ημερίδα έχει σκοπό να ευαισθητοποιήσει, αλλά και να κινητοποιήσει τις κυβερνήσεις, τους οργανισμούς, αλλά και τους πολίτες σχετικά με τη διευκόλυνση της καθημερινότητας και καθολικά των Ατόμων με Αναπηρία. Το μεγαλύτερο όφελος για τους συνανθρώπους μας είναι να ενταχθούν στο κοινωνικό σύνολο και να ζουν ισάξια. Ως Περιφέρεια Αττικής και ως ΕΔΔΥΠΠΥ είναι στις προτεραιότητες μας να συμβάλλουμε με όλους τους τρόπους τόσο στην ευαισθητοποίηση, όσο και στις ενέργειες των υπηρεσιών μας που θα περιορίσουν σημαντικά τις αντιξοότητες».

Ο Δήμαρχος Περιστερίου κ. Ανδρέας Παχατουρίδης εκπροσωπήθηκε από τον Αντιδήμαρχο Υγείας του Δήμου Περιστερίου κ. Γιώργο Μπεκιάρη, οποίος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις δράσεις που έχει υλοποιήσει ο Δήμος, καθώς ο στόχος είναι να έχουν οι πολίτες ισότιμη μεταχείριση σε όλους τους κοινωνικούς τομείς.   

Ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Δυτικού Τομέα της Περιφέρεια Αττικής κ. Ανδρέας Λεωτσάκος εστίασε:  στα δίκτυα  συνεργασίας μεταξύ των αρμόδιων φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού και της κεντρικής διοίκησης για ζητήµατα δικαιωµάτων των Ατόµων µε Αναπηρία που διασφαλίζουν την πλήρη και αποτελεσματική συμμετοχή τους στην κοινωνία. Παράλληλα, τόνισε τη σπουδαιότητα διερεύνησης και αξιοποίησης νέων χρηματοδοτικών εργαλείων και ολοκληρωμένων παρεμβάσεων προς όφελος των ΑμεΑ. Επ’ αφορμής της Παγκόσμιας Ημέρας των Ατόμων με Αναπηρία, το χαιρετισμό του έκλεισε αναφερόμενος στις δράσεις της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικού Τομέα Αθηνών που συντείνουν στην άρση του κοινωνικού αποκλεισμού και στην απρόσκοπτη πρόσβασή τους σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας.   

Στην εκδήλωση συμμετείχε και ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Περιφέρειας Αττικής και Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Αττικής κ. Νικόλαος Πέππας όντας και ο ίδιος αθλητής στην Παραολυμπιακή Ξιφασκία.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Αττικής κ.Γιάννης Κεχρής  τόνισε μέσα από τον χαιρετισμό του: «Είναι πολύ σημαντικό για τους Ανθρώπους με Αναπηρία να μπορούν να κάνουν τις δικές τους επιλογές. Με την κατάλληλη υποστήριξη οι άνθρωποι αυτοί μπορούν να ζουν ευτυχισμένοι και να έχουν το δικαίωμα συμμετοχής σε όλες τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στην καθημερινότητα τους».

Η Γενική Διευθύντρια του ΕΔΔΥΠΠΥ κα. Μαρία Αϊδίνη επεσήμανε μέσα από τον χαιρετισμό της : « Η σημερινή ημερίδα για εμάς έχει ιδιαίτερη σημασία, διότι θεωρούμε ότι η προαγωγή της υγείας δεν είναι μόνο η ενημέρωση του κοινού για την υγιή διαβίωση, αλλά είναι και η ενημέρωση και η αναγνώριση των δυσκολιών που έρχονται καθημερινά οι συμπολίτες μας με χρόνια προβλήματα υγείας»

Η Διευθύντρια Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών κα Δέσποινα Χατζόγλου εκπροσωπήθηκε από την Δρ. Αναστασία Καδδά σε ένα σύντομο χαιρετισμό στο πλαίσιο της εκδήλωσης.

Ο Γενικός Γραμματέας Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίας (ΕΣΑμεΑ)  κ. Βασίλης Κούτσιανος στον χαιρετισμό του τόνισε: « Η 3η Δεκεμβρίου είναι ημέρα υπενθύμισης πως η αναπηρία είναι μέρος της ανθρώπινης ποικιλομορφίας καθώς επίσης και άσκησης κοινωνικού ελέγχου προς την πολιτεία, για τις πολιτικές που έχει υλοποιήσει για την βελτίωση των συνθηκών ζωής των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους».

Στην Ημερίδα παρουσιάστηκε το θέμα: «Ίση, Φιλική Πρόσβαση Ατόμων με Αναπηρία στην Κοινωνία». Η συντονίστρια ήταν η κα Βενετία-Σοφία Βελονάκη, Επ. Καθηγήτρια στο Τμήμα Νοσηλευτικής ΕΚΠΑ, Σύμβουλος Σπουδών για φοιτητές με αναπηρία. Εισηγήσεις πραγματοποίησαν ο Δημήτριος Καραδήμας, Προέδρος Επιτροπής Προσβασιμότητας ΕΚΠΑ, Αντιπρύτανης Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, ο Γιώργος Κουρουπέτρογλου, Πρόεδρος Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών ΕΚΠΑ, Διευθυντής Εργαστηρίου Φωνής και Προσβασιμότητας, η κα Καίτη Κατσούδα, Σύμβουλος Εργασίας Ιδρύματος-Προστασίας και Αποκατάστασης Παιδιών και Νέων με νοητική Στέρηση, Αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκής Ένωσης Υποστηριζόμενης Εργασίας, η Δρ. Αναστασία Καδδά, Κοινωνιολόγος της Υγείας, Msc Διοίκηση Μονάδων Υγείας, Προϊσταμένη του τμήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δ/νσης Δημόσιας Υγείας και Κοιν. Μέριμνας ΠΕ Δυτικού Τομέα.

Εν συνεχεία παρουσιάστηκε το θέμα: «Πρωτοποριακές Τεχνολογίες στην Υποβοήθηση των Ατόμων με Αναπηρία». Το συντονισμό είχε η Δρ. Αναστασία Καδδά, Κοινωνιολόγος της Υγείας, Msc Διοίκηση Μονάδων Υγείας, Προϊσταμένη του τμήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δ/νσης Δημόσιας Υγείας και Κοιν. Μέριμνας ΠΕ Δυτικού Τομέα.  Ο  Καθηγητής Παναγιώτης Μπαμίδης, Διευθυντής Εργαστηρίου Ιατρικής Φυσικής και Ψηφιακής Καινοτομίας ΑΠΘ, ο Αν. Καθηγητής Ιωάννης Κουμπούρος στο Τμήμα Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας Πανεπιστήμιου Δυτικής Αττικής, ο Πολυχρόνης Πολίτσης, Ψυχολόγος, Προπονητής Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης και η Δρ. Τζένη Λειβαδάρου, Σύμβουλος Καινοτομίας και νέων τεχνολογιών, Μέλος Δ.Σ «Ελλάκτωρ», Μέλος Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας παρουσίασαν τις τοποθετήσεις τους επί του θέματος.

Στην Ημερίδα παρουσιάστηκαν επίσης οι  Δράσεις που έχουν γίνει από τους Δήμους του Δυτικού Τομέα. Το θέμα ήταν «Παρακολούθηση Εφαρμογής Σύμβασης για τα Δικαιώματα Ατόμων με Αναπηρία από την Περιφέρεια Αττικής-Πρωτοποριακές Δράσεις Δήμων ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών για Άτομα με Αναπηρία». Το συντονισμό του τραπεζιού ανέλαβε η κα Αναστασία Καδδά, Κοινωνιολόγος της Υγείας, Msc Διοίκηση Μονάδων Υγείας, Προϊσταμένη του τμήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δ/νσης Δημόσιας Υγείας και Κοιν. Μέριμνας ΠΕ Δυτικού Τομέα.Η κα Μαρία Φωτάκη, Δ/ντρια Δ/νσης Κοινωνικής Μέριμνας Περιφέρειας Αττικής, Msc Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας, παρουσίασε την «Εφαρμογή της Σύμβασης για τα δικαιώματα Ατόμων με Αναπηρία στην Περιφέρεια Αττικής ως επιμέρους σημείο αναφοράς». Η κα Αγγελική Οικονομοπούλου, Ψυχολόγος, Msc Διευθύντρια Κοινωνικής Πολιτικής Δήμου Αγ. Αναργύρων-Καματερού και η κα Ειρήνη Ζαχαρά, Σύμβουλος Δημάρχου για τα Άτομα με Αναπηρία παρουσίασαν την δράση που έχει υλοποιήσει ο Δήμος Αγ. Αναργύρων-Καματερού. Η κα Κυπαρισσένια Σαμαρά, Δ/ντρια Κοινωνικής  Προστασίας του Δήμου Αιγάλεω, Επισκέπτρια Υγείας, Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του ΕΔΔΥΠΠΥ τοποθετήθηκε για την δράση που θα πραγματοποιήσει ο Δήμος Αιγάλεω. Ο Αριστείδης Τσιμόγιαννης, Αντιδήμαρχος Αθλητισμού Δήμου Ιλίου παρουσίασε τη δράση του Δήμου Ιλίου Ακόμα, η κα Βασιλική Δήμου, Επισκέπτρια Υγείας από τον Δήμο Χαϊδαρίου παρουσίασε τις δράσεις που έχει υιοθετήσει ο Δήμος Χαϊδαρίου. 

Στο πλαίσιο της ημερίδας, αναπτύχθηκαν οι προτάσεις και οι δράσεις των Δήμων για την καλύτερη διαβίωση των Ατόμων με Αναπηρία τοποθετήθηκαν όμως και οι ομιλητές επί συγκεκριμένων θεμάτων εκφράζοντας προσωπικές εμπειρίες και θέτοντας τις προοπτικές εκπροσωπώντας τους Ανθρώπους με Αναπηρία . Βασικός σκοπός  είναι  οι πόλεις και οι πολίτες να προστατεύουν τους ανθρώπους αυτούς, καθώς θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ισάξια και με ίση μεταχείριση, διότι αποτελεί βασική αρχή της Κοινωνικής Δικαιοσύνης και όλοι μαζί οφείλουμε να σεβόμαστε τα άτομα αυτά που μάχονται καθημερινά για μια καλύτερη και βιώσιμη ζωή. Οι κοινωνίες μας θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψιν τους όλους αυτούς τους ανθρώπους που μάχονται για να έχουν μια ίση θέση σε όλους τους τομείς, της κοινωνίας, του πολιτισμού και της εργασίας

Την Ημερίδα τίμησαν με την φυσική τους παρουσία περισσότερα από  60 Άτομα και παρακολούθησαν διαδικτυακά περισσότεροι από 700 άνθρωποι .

Τέλος με την παρουσία τους τίμησαν οι εξής: κ. Ιωάννης Γκίκας Δήμαρχος Αιγάλεω, Βασίλης Λώλος Προέδρος Δημοτικού Συμβουλίου, Γιώργος Τσίνας  Αντιδήμαρχος Ψηφιακής Πολιτικής & Καινοτομίας Δήμου Περιστερίου, Αθανασία Παπασπύρου Επιστημονική Συνεργάτης του Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών κ. Ανδρέα Λεωτσάκου, Χαράλαμπος Αλεξανδράτος Εντεταλμένος Σύμβουλος Περιφέρειας Αττικής, Κωνσταντίνος Καρράς Αντιπρόεδρος ΚΕΑ/ΑΜΕΑ, Μ.Θεοδωρίδου Κοινωνική Λειτουργός Κ.Υ Δήμου Περιστερίου, Μαρία-Ελένη Σούλη Ιατρός ΕΣΥ Περιφέρειας Αττικής Δυτικού Τομέα Αθηνών, Κωνσταντίνα Μαργαρίτα Μαγούλα Ψυχολόγος Περιφέρεια Αττικής Δυτικού Τομέα Αθηνών, Πηνελόπη Λιάρου Κοινωνική Λειτουργός Περιφέρεια Αττικής Δυτικού Τομέα Αθηνών, Ευφροσύνη Κώστα Κοινωνική Λειτουργός Περιφέρεια Αττικής Δυτικού Τομέα Αθηνών, Κωνσταντίνος Πούλης Κοινωνιολόγος Περιφέρεια Αττικής Δυτικού Τομέα Αθηνών, Αντώνης Βουδούρης Νομικός Σύμβουλος, Νικολέτα Μαρούδα Κοινωνική Λειτουργός Περιφέρεια Αττικής, Παρασκευή Αρσενοπούλου ΚΕΠ Υγείας Περιστερίου Προϊσταμένη Νοσηλευτικού Προσωπικού 2ο Κ.Υ, Νικολέτα Αθέρα-Αντωνοπούλου, ΠΕ Διοικητικού Περιφέρεια Αττικής, Χαρούλα Θεοδωρακάκη  Κοινωνική Λειτουργός Δήμος Περιστερίου, Σωτήρης Γκίκας Γραφείο Τύπου Δήμου Περιστερίου, Γεωργία Πανολάσκου ΤΕ Νοσηλευτικής Περιφέρειας Αττικής, Ελένη Ζαχαροπούλου Προϊσταμένη Υπ. Υγείας Δυτικού Τομέα Αθηνών Περιφέρειας Αττικής, Ιωάννης Παπαδόπουλος Δήμος Περιστερίου, Κωνσταντίνος Σίδχος Πρόεδρος Δ.Σ Π.Α.ΣΚ.Δ, Κωνσταντίνος Δρόσος Πρόεδρος Δ.Ε Καματερού Δήμου Αγίων Αναργύρων-Καματερού, Μαρία Αγγελοπούλου Περιφερειακή Σύμβουλος Δυτικής Αθήνας, Ιωάννης Σφυρίδης Σύμβουλος Εργασίας « Ίδρυμα Θεοτόκος»