Γ. Πατούλης «Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση τον Πολιτών είναι πολύ σημαντική, προκειμένου να ενθαρρύνει τους δημότες να προβούν στον ανάλογο προσυμπτωματικό έλεγχο».

 

Το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ) σε συνεργασία με τους Δήμους, Πετρούπολης, Αγίας Βαρβάρας, Αγίων Αναργύρων- Καματερού, Ασπροπύργου και Περιστερίου  πραγματοποίησε 5 Ημερίδες Ενημέρωσης – Ευαισθητοποίησης του κοινού για τα Καρδιομεταβολικά Νοσήματα υπό την αιγίδα της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, με την ευγενική χορηγία της BoehringerIngelheim.

 

Ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης, στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στα καρδιομεταβολικά νοσήματα, τα οποία αποτελούν χρόνιες παθολογικές καταστάσεις με αρνητικές συνέπειες για την καρδιαγγειακή λειτουργία και τις μεταβολικές διεργασίες. Η έγκαιρη διάγνωση αλλά και ο εντοπισμός ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων για την εμφάνιση καρδιομεταβολικών νοσημάτων, αποτελούν βασική προϋπόθεση για την αντιμετώπιση τους αλλά και για τη μείωση των πρόωρων ή αιφνίδιων θανάτων από αυτά. Στόχος μας είναι να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε τον γενικό πληθυσμό, αλλά και τις ευπαθείς ομάδες, στην διατήρηση ενός υγιούς τρόπου ζωής σε συνδυασμό με τακτικές ιατρικές εξετάσεις, καθώς έτσι επιτυγχάνεται η πρόληψη. Τέλος, αναφέρθηκε στην ευθύνη της Περιφέρειας, να επενδύσει στην προαγωγή της υγείας των κατοίκων.

 

Η Γενική Διευθύντρια του ΕΔΔΥΠΠΥ κα Μαρία Κουρή στον χαιρετισμό της μίλησε για το ρόλο των ΚΕΠ Υγείας στον προσυμπτωματικό έλεγχο των Καρδιολογικών Νοσημάτων. Στηρίζουμε την πρόληψη μέσω του προσυμπτωματικού ελέγχου μέσα από την δομή των ΚΕΠ Υγείας. Ο θεσμός των ΚΕΠ Υγείας αποτελεί σημαντικό εργαλείο βοήθειας για όσους συνανθρώπους μας έχουν ανάγκη, δίνοντας τους τη δυνατότητα να υποβάλλονται σε εξετάσεις πρόληψης από ασθένειες πριν εκδηλώσουν την νόσο. Με αυτό τον τρόπο προλαμβάνονται νοσήματα για τα οποία έχει αποδειχθεί με μελέτες πως η έγκαιρη προληπτική παρέμβαση και ανίχνευση κρίνεται αποτελεσματική .

 

Η πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας Δρ. Αναστασία Μαυρογιαννάκη, δήλωσε παραδοσιακά αρωγός, προσφέροντας την επιστημονική στήριξη σε κάθε πρωτοβουλία πρόληψης & ενημέρωσης του ευρύτερου πληθυσμού για τον Διαβήτη.

 

Στο πλαίσιο εργασιών των ημερίδων, μας προσέφεραν τις πολύτιμες γνώσεις τους οι ιατροί-ομιλητές, μέλη της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, κ. Καλογερόπουλος Χαράλαμπος, Παθολόγος, Πρώην Πανεπιστημιακός Υπότροφος Β΄ΠΠΚ-ΕΚΠΑ Νοσοκομείο Αττικόν η κα Πλιούτα Λουκία, Παθολόγος, Ακαδημαϊκός Υπότροφος Παθολογίας – Σακχαρώδη Διαβήτη, Β΄ΠΠΚ-ΕΚΠΑ Νοσοκομείο Αττικόν, ο κ. Ρόκας Κωνσταντίνος, Παθολόγος, Πανεπιστημιακός Υπότροφος Β΄ΠΠΚ-ΕΚΠΑ Νοσοκομείο Αττικόν, ο κ. Σωτήριος Πιλίλης Παθολόγος – Διαβητολόγος, Πανεπιστημιακός Υπότροφος Β΄ΠΠΚ-ΕΚΠΑ Νοσοκομείο Αττικόν, ο κ Σωτηρόπουλος Αλέξης, Παθολόγος – Διαβητολόγος και η κα Ειρήνη Λιούρη, Παθολόγος – Διαβητολόγος, που ανέφεραν στις ομιλίες τους ότι:

 

Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί μία πανδημία παγκοσμίως καθώς αναμένεται τα επόμενα χρόνια να αυξηθεί ο αριθμός των ατόμων που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη. Στην Ελλάδα, με δεδομένα από μελέτη της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας και του Εργαστηρίου Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, το 11,9% του πληθυσμού πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Η έγκαιρη διάγνωση, που είναι αποτέλεσμα της ενημέρωσης του κοινού και ο ετήσιος προληπτικός έλεγχος σε άτομα άνω των 45 ετών με οικογενειακό ιστορικό σακχαρώδη διαβήτη ή άλλους παράγοντες κινδύνου, οδηγεί στην άμεση θεραπεία με σκοπό την μείωση των επιπλοκών και την καλή ποιότητα ζωής των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη.

 Η αλλαγή του τρόπου ζωής με δίαιτα και άσκηση, όπως έχει αποδειχθεί από πολλές  μελέτες, αποτελεί απαραίτητη συνιστώσα κάθε προγράμματος αντιμετώπισης της υπεργλυκαιμίας και οδηγεί στην απώλεια σωματικού βάρους, ρύθμιση του σακχάρου αίματος και ευεξία των  ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη. Η κατάλληλη δίαιτα (πρόγραμμα διατροφής εξατομικευμένο) καθώς και το είδος της άσκησης (μέτρια ή έντονης έντασης αερόβια άσκηση διάρκειας 30 λεπτών το ολιγότερο 5 φορές την εβδομάδα) καθορίζεται από τον θεράποντα ιατρό διότι πρέπει να εξατομικεύεται λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία καθώς και την παρουσία άλλων νοσημάτων.

Η φαρμακευτική θεραπεία έχει εξελιχθεί σήμερα καθώς έχουμε στην διάθεσή μας φάρμακα (δισκία ή ενέσιμη αγωγή) που δεν αποσκοπούν μόνο την επίτευξη και διατήρηση των γλυκαιμικών στόχων αλλά και στην μείωση του σωματικού. Επίσης η φαρμακευτική αγωγή καθορίζεται από την παρουσία καρδιαγγειακών νοσημάτων (στεφανιαία νόσος, καρδιακή ανεπάρκεια) ή  χρόνια νεφρική νόσο καθώς υπάρχουν θεραπείες που έχουν δείξει ευεργετικά αποτελέσματα στις ομάδες αυτές των ασθενών. Τέλος, η απόφαση του καθορισμού της  θεραπευτικής αγωγής πρέπει να λαμβάνεται μετά από συζήτηση του θεράποντα με το άτομο που πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη λαμβάνοντας υπόψη τις δεξιότητες του ατόμου, τα κοινωνικά προβλήματα, την ικανότητα και θέληση του ιδίου και του περιβάλλοντος να συμμορφωθούν προς τις οδηγίες καθώς και τη συχνότητα και το είδος της παρακολούθησης.

Από την πλευρά του ατόμου που πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη η εφαρμογή των ανωτέρω πρέπει να ακολουθείται πιστά και επιπλέον η μέτρηση του σακχάρου αίματος  και η καταγραφή αυτών είναι απαραίτητη, διότι τα αποτελέσματα θα βοηθήσουν το θεράποντα να προσαρμόσει την φαρμακευτική αγωγή.

Ο έλεγχος για την παρουσία επιπλοκών πρέπει να είναι ετήσιος με εργαστηριακό έλεγχο (νεφρική λειτουργία, λιπιδαιμικό προφίλ, ηπατική λειτουργία  κλπ.) και κλινική εξέταση (έλεγχος αρτηριακής πίεσης, έλεγχος κάτω άκρων για την παρουσία περιφερικής αρτηριακής νόσου ή νευροπάθειας). Ό έλεγχος της ρύθμισης, εκτός των μετρήσεων του σακχάρου στο σπίτι, πρέπει να γίνεται κάθε 3-4 μήνες με τον προσδιορισμό της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης.

Ένας από τους βασικούς πυλώνες της αντιμετώπισης του σακχαρώδη διαβήτη είναι η τήρηση των οδηγιών του θεράποντος για τη δίαιτα, την άσκηση, τον αυτοέλεγχο των κάτω άκρων, την μέτρηση του σακχάρου αίματος, την αναγνώριση των συμπτωμάτων της υπογλυκαιμίας και την σωστή λήψη της φαρμακευτικής αγωγής τα οποία όμως πρέπει να είναι αντικείμενα περιοδικής εκπαίδευσης των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη.

 

Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους: ο κ. Αθανάσιος Ράπτης, Καθηγητής Παθολογίας – Σακχαρώδη Διαβήτη στη Β’ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική, Μονάδα Έρευνας και Διαβητολογικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο “Αττικόν” μέλος ΔΣ ΕΔΕ, ο Δήμαρχος Πετρούπολης κος Στέφανος- Γαβριήλ Βλάχος, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Πρόνοιας και Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Πετρούπολης κος Νίκος Κακαβάς, η Εντεταλμένη Σύμβουλος Κοιμητηρίων, Πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Γαία & Εκπρόσωπος του Δήμου Αγίων Αναργύρων- Καματερού στο ΕΔΔΥΠΠΥ κα Νίκη Τρίγκα, η οποία μετέφερε τον χαιρετισμό του Δημάρχου Αγίων Αναργύρων-Καματερού, κ. Σταύρου Τσίρμπα, ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Αγίας Βαρβάρας κ. Χρήστος Βασιλείου, ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Προστασίας Ηλικιωμένων της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Αγίας Βαρβάρας, ιατρός ουρολόγος κ Παναγιώτης Ξανθόπουλος, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας Παιδείας, Πολιτισμού και Νεολαίας του Δήμου Ασπροπύργου κα. Σοφία Μαυρίδη, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Ασπροπύργου και μέλος ΔΣ του ΕΔΔΥΠΠΥ κ. Ευστάθιος Ρεστέμης, ο Αντιπρόεδρος του Οργανισμού Άθλησης, Νεολαίας και Τρίτης Ηλικίας του Δήμου Ασπροπύργου κ. Κοναξής Αντώνιος και ο Αντιδήμαρχος Υγείας του Δήμου Περιστερίου, Καρδιολόγος, κ. Γεώργιος Μπεκιάρης, μετέφερε τον χαιρετισμό του Δημάρχου κ. Ανδρέα Παχατουρίδη, o διευθυντής των Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Περιστερίου κ. Γιάννης Παπαδόπουλος και ο κ. Γιώργος Συκιανάκης, μέλος ΔΣ του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

 

Στο πέρας των εκδηλώσεων το κοινό ήταν πολύ θερμό και έθεσε ερωτήσεις που απάντησαν οι παριστάμενοι ιατροί.