ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                              Έναρξη Νέου Προγράμματος Ψυχικής Υγείας για την Πρόληψη της Βίας από το ΕΔΔΥΠΠΥ.

Γ. Πατούλης: «Tο Νέο Πρόγραμμα Ψυχικής Υγείας του ΕΔΔΥΠΠΥ επικεντρώνεται σε θέματα Ενδοοικογενειακής Βίας και στην Πρόληψη αυτών κατά την Εφηβεία δημιουργώντας ένα δίχτυ προστασίας στις τοπικές κοινωνίες».

Με την συμμετοχή 70 Επαγγελματιών Υγείας ολοκληρώθηκε το πρώτο μέρος της εκπαίδευσης της Πρώτης Ομάδας στο Νέο Πρόγραμμα Ψυχικής Υγείας του ΕΔΔΥΠΠΥ. Σε συνεργασία με τον κ. Ορέστη Γιωτάκο,  Ψυχίατρο και Πρόεδρο της αμκε Obrela και την κα Βάνα Παπακίτσου, Ψυχολόγο-Εγκληματολόγο,PhD αναπτύχθηκε με όλα τα επιστημονικά δεδομένα το θέμα «Βίαιη Συμπεριφορά». Συγκεκριμένα, αναλύθηκαν οι ενότητες, όπως η Συντροφική, η Φυσική, η Σωματική, η Ψυχολογική, η Λεκτική και η Σεξουαλική Βία, οι παράγοντες που σχετίζονται με αυτήν, η συνεχόμενη ανεπιθύμητη παρακολούθηση, καθώς και ο αντίκτυπος των συμπεριφορών αυτών στα θύματα. Στο τέλος της εισήγησης τέθηκαν αρκετά ερωτήματα, όσον αφορά τη πρώτη θεματική ενότητα που παρουσιάστηκε από την κα  Βάνα Παπακίτσου.

Με αφορμή  την έναρξη του Νέου Προγράμματος του ΕΔΔΥΠΠΥ σχετικά με την πρόληψη της βίας ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και Περιφερειάρχης Αττική κ. Γιώργος Πατούλης απηύθυνε χαιρετισμό αναφέροντας : «Με κεντρικό μας μήνυμα «Έλα να μιλήσουμε…μην κρύβεις άλλο το πρόβλημά σου», επιχειρούμε να ευαισθητοποιήσουμε και να παρακινήσουμε τους συμπολίτες μας, ώστε να μη φοβούνται άλλο να μιλήσουν για βίαιες συμπεριφορές  που πιθανόν βιώνουν. Έτσι σε συνεργασία με 57 Δήμους και 165 συνεργάτες, που συμμετέχουν στην εκπαίδευση, δημιουργούμε ένα δίχτυ προστασίας και πρόληψης. Είναι βέβαιο ότι εάν τα έμπειρα στελέχη των ΟΤΑ-μελών μας παρέχουν έγκαιρα τη δυνατότητα συμβουλευτικής και παρέμβασης  θα συμβάλλουμε στη μείωση  αντίστοιχων περιστατικών και φαινομένων βίας στην κοινωνίας μας ».

Στη διαδικτυακή συνάντηση συμμετείχε η Γενική Διευθύντρια του Δικτύου  κα Μαρία Αϊδίνη, η οποία ευχαρίστησε τους Επαγγελματίες Υγείας για την συμμετοχή τους και αναφέρθηκε στη δυναμική του Νέου Προγράμματος του ΕΔΔΥΠΠΥ που εντάσσεται απόλυτα στη φιλοσοφία του Δικτύου, δηλαδή της πρόληψης ενώ τοποθετήθηκε παράλληλα επί των θεμάτων, με την ιδιότητα της Ψυχολόγου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Π.Ο.Υ παρατηρείται αύξηση κατά 60% σε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας μεταξύ του διαστήματος Απρίλιου 2019-2020. Επιπρόσθετα, λόγω της δεδομένης πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης που διανύουμε τα τελευταία 2 έτη, η οποία έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τον πληθυσμό. Ειδικότερα, οι έφηβοι βιώνουν την μετάβαση στην ενηλικίωση τους κάνοντας τους πιο ευάλωτους και εκτεθειμένους συναισθηματικά και χρήζουν συχνά υποστήριξης τόσο εκείνοι, όσο και το οικογενειακό τους περιβάλλον.

Το πρόγραμμα αυτό έχει ως στόχο  να ενισχύσει περαιτέρω γνώσεις των στελεχών των ΟΤΑ με ειδίκευση στην Ψυχολογία, καθώς και των Κοινωνικών Λειτουργών. Επιπρόσθετα, το Πρόγραμμα φιλοδοξεί να δημιουργήσει μια τηλεφωνική γραμμή βοήθειας για τα θύματα τέτοιων φαινομένων, όπως κακοποιημένες γυναίκες, οι οποίες έχουν υποστεί ενδοοικογενειακή βία, αλλά και να συνδράμει τους εφήβους, οι οποίοι βιώνουν μια ιδιαίτερη φάση προσαρμογής στη ζωή τους.