ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ                        
                                              Εκπαιδευτική Δράση Ναυαγοσωστικής στο Δήμο Ηγουμενίτσας

              Γ. Πατούλης: «Η τήρηση βασικών κανόνων ασφαλείας είναι σημαντική για την αποφυγή των πνιγμών στη χώρα μας»

 Το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ, σε συνεργασία με τον Δήμο Ηγουμενίτσας και την Εθελοντική Διασωστική Ομάδα Κρίσεων ΕΔΟΚ, διοργάνωσε το Σάββατο 20 Αυγούστου, το σεμινάριο «Γνωριμία με τη Ναυαγοσωστική».

Οι συμμετέχοντες στη δράση, εκπαιδεύτηκαν στις βασικές έννοιες της Ναυαγοσωστικής. Διδάχτηκαν τρόπους εισόδου στο υγρό στοιχείο, δηλαδή είσοδο από θάλασσα, πισίνα και άλλα, τρόπους προσέγγισης θύματος με διασωστικό κολύμπι, λαβές για ανάσυρση του θύματος, τρόπους μεταφορά του θύματος, έξοδο από το υγρό στοιχείο και τέλος έλαβαν εκπαίδευση στη παροχή Α ’Βοηθειών. Στους συμμετέχοντες δόθηκε Βεβαίωση Παρακολούθησης.

 

Το πρόγραμμα έτυχε ιδιαίτερης αποδοχής, καθώς προσέλκυσε το ενδιαφέρον πολλών πολιτών όσο και την ευαισθητοποίηση για εθελοντική και κοινωνική προσφορά.

 

Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας και Αντιπρόεδρος Β’ ΕΔΔΥΠΠΥ, κ. Ιωάννης Λώλος δήλωσε: «Με χαρά ανταποκριθήκαμε, ως ΚΕΠ Υγείας Δήμου Ηγουμενίτσας, στο κάλεσμα του ΕΔΔΥΠΠΥ και της Εθελοντικής Διασωστικής Ομάδας Κρίσεων, για την υλοποίηση του εκπαιδευτικού σεμιναρίου “Γνωριμία με τη Ναυαγοσωστική” στον Δήμο μας. Με δεδομένα το αρνητικά ρεκόρ της Ελλάδας ετησίως – περίπου 400 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από πνιγμό στην χώρα μας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες-,  έχουμε χρέος μας, ως αυτοδιοίκηση να αποτρέψουμε το φαινόμενο με όποιον τρόπο μπορούμε.Ειδικά στον Δήμο Ηγουμενίτσας, έναν τουριστικό δήμο με πολλές παραλίες και χιλιόμετρα ακτογραμμής, η σωστή εκπαίδευση και η ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με τα ατυχήματα στο νερό είναι επιβεβλημένη. Ευχαριστούμε τους εθελοντές της ΕΔΟΚ και ανανεώνουμε το ραντεβού για το επόμενο καλοκαίρι».

 

Η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής & Ψηφιακής Πολιτικής, κα Βασιλική Τσώτου δήλωσε:«Στον παραθαλάσσιο Δήμο Ηγουμενίτσας κάθε εκπαίδευση ναυαγοσωστικής καθίσταται χρήσιμη ώστε οι πολίτες να απολαμβάνουν τις ακτές με ασφάλεια και ταυτόχρονα να αποφεύγονται δυσάρεστα γεγονότα. Παρόμοιες δράσεις θα επαναληφθούν δίνοντας την ευκαιρία στους πολίτες να λαμβάνουν χρήσιμες γνώσεις και να απολαμβάνουν τα χιλιόμετρα ακτογραμμής που βρίσκονται στο Δήμο μας»

 Ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης επεσήμανε τα εξής: «Δυστυχώς τα ατυχήματα στο νερό, τόσο στη θάλασσα όσο και στην πισίνα, είναι ένα συχνό φαινόμενο. Ως εκ τούτου, παρουσιάστηκαν οι βασικές γνώσεις που έλαβαν οι πολίτες, παρακολουθώντας το σεμινάριο ναυαγοσωστικής που διοργάνωσε ο Δήμος Ηγουμενίτσας σε συνεργασία με το ΕΔΔΥΠΠΥ και την  Εθελοντική Διασωστική Ομάδα Κρίσεων ΕΔΟΚ. Ο στόχος του Δικτύου είναι να παρακινήσει και να ευαισθητοποιήσει τους δημότες, προς την αποφυγή, αλλά και την αντιμετώπιση ατυχημάτων στο νερό».