Γ. Πατούλης «Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση τον Πολιτών είναι πολύ σημαντική, προκειμένου να ενθαρρύνει τους δημότες να προβούν στον ανάλογο προσυμπτωματικό έλεγχο».

 

Ο Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης σε συνεργασία με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ) και το τμήμα « Αγνοδίκη» Θυγατέρες της Πηνελόπης (AHEPA Family), υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής, του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (Ι.Σ.Α.) και της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας, πραγματοποίησε στις 31/05/2023 στο 1ο ΚΑΠΗ, εκδήλωση Ενημέρωσης – Ευαισθητοποίησης του κοινού για το Μελάνωμα.

 

Ο Δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης κ.  Γιάννης Κωνσταντάτος, ευχαρίστησε το Τμήμα “Αγνοδίκη” Θυγατέρες της Πηνελόπης (AHEPA family), το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ (ΕΔΔΥΠΠΥ) για την συνδιοργάνωση μιας ακόμη Δράσης Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης με θέμα: “Η έγκαιρη διάγνωση  του Μελανώματος”  που πραγματοποιήθηκε στον Δήμο μας και τόνισε πως  το μελάνωμα συχνά είναι ιάσιμο, αν εντοπιστεί νωρίς. Η αυτοεξέταση του δέρματος αποτελεί  μια σημαντική μέθοδο πρόληψης και πως θα πρέπει να μας βάλει σε υποψία η  αλλαγή  που παρατηρείται σε κάθε ελιά στο σώματος μας. Ο Δήμος επενδύει μέσω των προγραμμάτων προ συμπτωματικού ελέγχου στον τομέα της έγκαιρης  πρόληψης και της ενημέρωσης χρόνια τώρα προς όφελος των κατοίκων του. 

 

Ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης, στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην συμμετοχή των πολιτών σε δράσεις ενημέρωσης είναι πολύ σημαντική για την πρότερη γνώση και την πρόληψη θανατηφόρων νοσημάτων. Το μελάνωμα είναι κακοήθης όγκος του δέρματος, ο οποίος όταν διαγνωστεί έγκαιρα, είναι ιάσιμος στις περισσότερες περιπτώσεις. Ο αριθμός των περιστατικών καρκίνων του δέρματος έχει αυξηθεί ραγδαία σε όλο τον κόσμο τα τελευταία χρόνια. Με την σημερινή εκδήλωση, στοχεύουμε να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε τον γενικό πληθυσμό, όλων των ηλικιακών ομάδων, στην υιοθέτηση υγιούς καθημερινής ρουτίνας, όσον αφορά την έκθεση στον ήλιο, στην ορθή χρήση του αντηλιακού, σε συνδυασμό με τακτική επίσκεψη στον δερματολόγο, καθώς έτσι επιτυγχάνεται η πρόληψη. Η Περιφέρεια Αττικής το ΕΔΔΥΠΠΥ και τα ΚΕΠ Υγείας, δουλεύουμε καθημερινά για αυτό.

Η Γενική Διευθύντρια του ΕΔΔΥΠΠΥ, ιατρός, κα Μαρία Κουρή στον χαιρετισμό της μίλησε για το ρόλο των ΚΕΠ Υγείας στον προσυμπτωματικό έλεγχο για το Μελάνωμα. Στηρίζουμε την πρόληψη μέσω του προσυμπτωματικού ελέγχου μέσα από την δομή των ΚΕΠ Υγείας. Ο θεσμός των ΚΕΠ Υγείας αποτελεί σημαντικό εργαλείο βοήθειας για όσους συνανθρώπους μας έχουν ανάγκη, δίνοντας τους τη δυνατότητα να υποβάλλονται σε εξετάσεις πρόληψης από ασθένειες πριν εκδηλώσουν την νόσο. Με αυτό τον τρόπο προλαμβάνονται νοσήματα για τα οποία έχει αποδειχθεί με μελέτες πως η έγκαιρη προληπτική παρέμβαση και ανίχνευση κρίνεται αποτελεσματική και μπορεί να σώσει ζωές.

 

Ο Αντιδήμαρχος Υγείας & Κοινωνικής Πολιτικής, ιατρός, κ. Κωνσταντίνος Μηνόπουλος, ευχαρίστησε όλους τους συνδιοργανωτές και τόνισε πως το μελάνωμα είναι ο πιο φονικός καρκίνος του δέρματος. Είναι  βέβαια λιγότερο συνηθισμένος από το βασικοκυτταρικό καρκίνο και τον καρκίνο από πλακώδη κύτταρα, αλλά η συχνότητα του αυξάνεται και ο αριθμός των νέων περιστατικών μελανώματος διπλασιάζεται τα 20 τελευταία χρόνια. Απαιτείται η επαγρύπνηση των πολιτών με σκοπό την  έγκαιρη αντιμετώπιση στα πρώτα στάδια της νόσου  που οδηγεί σε επιτυχή θεραπεία στο 85% των ατόμων με μελάνωμα.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης έκανε ο κ. Ιωάννης Μπάρκης, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος, Πρόεδρος της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ).

Τον λόγο έλαβαν στην συνέχεια οι ιατροί κα Αγγελική Μπεφόν, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος, MD,PhD, Συντονίστρια Κέντρου Μελανώματος & Καρκίνου δέρματος, Διευθύντρια Ε.Σ.Υ. Νοσοκομείο “Ανδρέας Συγγρός”, η κα Αθηνά Χριστοδούλου, Δερματολόγος- Αφροδισιολόγος, Επιστημονικός συνεργάτης Νοσοκομείου « Ανδρέας Συγγρός»  και η κα Δέσποινα Αρναούτογλου, Δερματολόγος -Αφροδισιολόγος MD, MSc

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους  με την παρουσία τους, η Πρόεδρος Θυγατέρων της Πηνελόπης, τμήματος « Αγνοδίκη» κα. Λένα Μούκα, ο Κυβερνήτης ΑΗΕΡΑ Ελλάδος κ. Κωνσταντίνος Βαρσάμης, ο Πρόεδρος Αθλητικού Οργανισμού του Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης, κ. Σωτήρης Κύρκος, η Υποψήφια Βουλευτής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κα. Θεοδώρα Παπαδάκη και τα στελέχη από την Κεντρική Δομή των ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ.

 Στο πέρας της εκδήλωσης απαντήθηκαν οι ερωτήσεις που έθεσαν οι παριστάμενοι προς τους ιατρούς.