Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα  προσυμπτωματικού ελέγχου ανευρύσματος κοιλιακής αορτής

Γ. Πατούλης «Με τον προσυμπτωματικό έλεγχο προλαμβάνονται νοσήματα για τα οποία έχει αποδειχθεί με μελέτες πως η έγκαιρη παρέμβαση σώζει ζωές»

O Δήμος Μεγαρέων στο πλαίσιο εφαρμογής προγραμμάτων προληπτικής ιατρικής σε συνεργασία με το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων-Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ), μέσα από την Δομή των  ΚΕΠ Υγείας του διοργάνωσε το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023 δωρεάν υπερηχογράφημα με σκοπό την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση του Ανευρύσματος Κοιλιακής Αορτής.

Βασικός στόχος των ΚΕΠ Υγείας είναι η ενημέρωση όλων των πολιτών και η διοργάνωση προληπτικών εξετάσεων για 12 κύρια νοσήματα, προτεινόμενα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, για τα οποία έχει αποδειχθεί με μελέτες πως η έγκαιρη προληπτική παρέμβαση και ανίχνευση τυχόν συμπτωμάτων κρίνεται αποτελεσματική και μπορεί να σώσει ζωές. Μέσα από το νέο λογισμικό, εφαρμόζονται διεθνή πρωτοκόλλα screening του πληθυσμού και τα στελέχη των ΚΕΠ Υγείας επιβλέπουν το follow up της διατήρησης της υγείας των Πολιτών. Αυτοματοποιημένα το λογισμικό ενημερώνει τους πολίτες, μέσα από τον προσωπικό τους προφίλ, σχετικά με τις προληπτικές εξετάσεις που προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την ηλικία και το φύλο τους, καθώς και με την πάροδο του χρόνου υπενθυμίζει την επανεξέταση τους. Τα 12 νοσήματα στα οποία επικεντρώνεται το ΚΕΠ Υγείας μέσα από το λογισμικό είναι ο Καρκίνος του Παχέος Εντέρου, ο Καρκίνος του Τραχήλου της Μήτρας, ο Καρκίνος του Μαστού, ο Καρδιαγγειακός Κίνδυνος, το Ανεύρυσμα Κοιλιακής Αορτής, ο Καρκίνος του Προστάτη, ο Καρκίνος του Πνεύμονα, το  Μελάνωμα, η Κατάθλιψη, η Οστεοπόρωση, η ΧΑΠ και η Άνοια.

 

Οι εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν στο Δήμο Μεγαρέων, στα γραφεία του ΚΑΠΗ Αγ. Παντελεήμονα, σε συνεργασία με τον ιατρό κ. Ιωάννη Σκλάβαινα , καρδιολόγο. Εξετάστηκαν συνολικά 40 πολίτες και σύμφωνα με τα αποτελέσματα βρέθηκαν 5 ύποπτα ευρήματα.

Ο Δήμαρχος Μεγαρέων δήλωσε: «Όλοι μας, για το καλό το δικό μας αλλά και των οικογενειών μας, οφείλουμε να προστατεύουμε την υγεία μας. Ως πρωτεύων στόχος της Διοίκησης του Δήμου, δικός μου, αλλά και του ιατρού κ. Κωνσταντίνου Καράμπελα, που είναι υπεύθυνος για την Δημόσια Υγεία του Δήμου μας, είναι η προαγωγή της υγείας και η ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μας σε θέματα πρόληψης της υγείας τους. Το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Μεγαρέων, αποδεικνύει για άλλη μια φόρα, με τον πλέον καλύτερο τρόπο, τον ρόλο του ως σημαντικό εργαλείο πρόληψης και προσυμπτωματικού ελέγχου».

Ο Αντιδήμαρχος Προαγωγής & Προστασίας Δημόσιας Υγείας Δήμου Μεγαρέων κος Κων/νος Καράμπελας δήλωσε: «Άλλη μια σημαντική δράση του ΚΕΠ Υγείας έλαβε χώρα σήμερα όπου 40 συμπολίτες και συμπολίτισσες προσήλθαν στα ΚΑΠΗ του Άγιου Παντελεήμονα για να κάνουν υπέρηχο για το Ανεύρυσμα Κοιλιακής Αορτής. Θέλω να ευχαριστήσω τον καρδιολόγο κ.Ιωάννη Σκλάβαινα που όσες φορές τον έχουμε χρειαστεί δίνει πάντα το παρόν. Κλείνοντας να θυμάστε πως η πρόληψη σώζει ζωές και πως η διατήρηση της υγείας μας είναι στο χέρι μας. Συνεχίζουμε δυναμικά με γνώμονα την προστασία της υγείας των συμπολιτών μας».

Ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιώργος Πατούλης επισημαίνει ότι «Τα ΚΕΠ Υγείας αποτελούν σημαντικό εργαλείο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση με σκοπό τον προσυμπτωματικό έλεγχο και την διατήρηση της ποιότητας ζωής των δημοτών. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας για να προλαμβάνουμε την ασθένεια από τη θεραπεία, η έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση αποδεδειγμένα σώζει ζωές.»

Καθώς και η Γενική Διευθύντρια του ΕΔΔΥΠΠΥ κα Μαρία Κουρή δήλωσε: «Μέσα από το ΕΔΔΥΠΠΥ και τα ΚΕΠ Υγείας, δουλεύουμε καθημερινά για την ευαισθητοποίηση των πολιτών, διοργανώνοντας προγράμματα ενημέρωσης σε όλη την Ελλάδα, σύμφωνα και με τις κατευθύνσεις του Π.Ο.Υ.»

Πλήθος Δημοτών χρησιμοποιεί σήμερα τις υπηρεσίες του λογισμικού των ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ. Για να ενημερώνεστε και εσείς για τις προληπτικές εξετάσεις που ταιριάζουν στην ηλικία και το φύλο σας και για την επανεξέταση τους, καθώς και για τις Δράσεις του Δήμου σχετικά με την Πρόληψη της Υγείας κάντε εγγραφή στο Λογισμικό των ΚΕΠ Υγείας μέσα από το site www.kepygeias.org και δημιουργήστε το δικό σας προφίλ.