Επιτυχημένη εφαρμογή προγράμματος προληπτικής ιατρικής για ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής στο Δήμο Διονύσου

Γ. Πατούλης: «Με τον Προσυμπτωματικό Έλεγχο προλαμβάνονται νοσήματα για τα οποία έχει αποδειχθεί με μελέτες πως η έγκαιρη προληπτική παρέμβαση και ανίχνευση κρίνεται αποτελεσματική»

O Δήμος Διονύσου, στο πλαίσιο της εφαρμογής προγραμμάτων προληπτικής ιατρικής σε συνεργασία με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του ΠΟΥ (ΕΔΔΥΠΠΥ), διοργάνωσε μέσα από το ΚΕΠ Υγείας που διαθέτει, δωρεάν υπερηχογράφημα στις 7 και 8/11/2023, με σκοπό την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση του Ανευρύσματος Κοιλιακής Αορτής.

Βασικός στόχος των ΚΕΠ Υγείας είναι η ενημέρωση όλων των πολιτών και η διοργάνωση προληπτικών εξετάσεων για 12 κύρια νοσήματα, προτεινόμενα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, για τα οποία έχει αποδειχθεί με μελέτες πως η έγκαιρη προληπτική παρέμβαση και ανίχνευση τυχόν συμπτωμάτων κρίνεται αποτελεσματική και μπορεί να σώσει ζωές. Μέσα από το λογισμικό, εφαρμόζονται διεθνή πρωτοκόλλα screening του πληθυσμού και τα στελέχη των ΚΕΠ Υγείας επιβλέπουν το follow up της διατήρησης της υγείας των Πολιτών. Αυτοματοποιημένα το λογισμικό ενημερώνει τους πολίτες, μέσα από τον προσωπικό τους προφίλ, σχετικά με τις προληπτικές εξετάσεις που προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την ηλικία και το φύλο τους, καθώς και με την πάροδο του χρόνου υπενθυμίζει την επανεξέταση τους. Τα 12 νοσήματα στα οποία επικεντρώνεται το ΚΕΠ Υγείας μέσα από το λογισμικό είναι ο Καρκίνος του παχέος εντέρου, ο Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, ο Καρκίνος του μαστού,ο Καρκίνος του πνεύμονα, ο Καρδιαγγειακός κίνδυνος, το Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, ο Καρκίνος του προστάτη, το  Μελάνωμα, η Κατάθλιψη, η οστεοπόρωση, η ΧΑΠ και η Άνοια.

Οι εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν στο Δήμο Διονύσου σε συνεργασία με τον ιατρό αγγειοχειρουργό κ.Ασημάκη Γκρεμούτη. Εξετάστηκαν συνολικά  50  πολίτες και σύμφωνα με τα αποτελέσματα  κανένας από αυτούς δεν είχε ύποπτα ευρήματα.

Ο Δήμαρχος Διονύσου κ. Γιάννης Καλαφατέλης δήλωσε: «Συνεχίζονται με επιτυχία οι δράσεις προληπτικής ιατρικής στο Δήμο Διονύσου, σε συνεργασία με Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του ΠΟΥ (ΕΔΔΥΠΠΥ). Το αποτέλεσμα είναι ότι δεκάδες συμπολίτες μας έχουν πλέον τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε προγραμματισμένους προσυμπτωματικούς ελέγχους, με σκοπό την πρόληψη μίας σειράς ασθενειών, οι οποίες εφόσον ανιχνευθούν έγκαιρα μπορούν να θεραπευθούν».

O Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιώργος Πατούλης επεσήμανε ότι «Τα ΚΕΠ Υγείας αποτελούν σημαντικό εργαλείο για την

 

 

Τοπική Αυτοδιοίκηση με σκοπό τον προσυμπτωματικό έλεγχο και την διατήρηση της ποιότητας ζωής των δημοτών. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας για να προλαμβάνουμε την ασθένεια από τη θεραπεία, η έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση αποδεδειγμένα σώζει ζωές».

Επίσης, η Γενική Διευθύντρια του ΕΔΔΥΠΠΥ κα Μαρία Κουρή δήλωσε «Μέσα από το ΕΔΔΥΠΠΥ και τα ΚΕΠ Υγείας, δουλεύουμε καθημερινά για την ευαισθητοποίηση των πολιτών, διοργανώνοντας προγράμματα ενημέρωσης σε όλη την Ελλάδα, σύμφωνα και με τις κατευθύνσεις του Π.Ο.Υ.».

Πλήθος Δημοτών χρησιμοποιεί σήμερα τις υπηρεσίες του λογισμικού των ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ. Για να ενημερώνεστε και εσείς για τις προληπτικές εξετάσεις που ταιριάζουν στην ηλικία και το φύλο σας και για την επανεξέταση τους, καθώς και για τις Δράσεις του Δήμου σχετικά με την Πρόληψη της Υγείας κάντε εγγραφή στο Λογισμικό των ΚΕΠ Υγείας μέσα από το site www.kepygeias.org και δημιουργήστε το δικό σας προφίλ.