ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ                                                         

ΔΩΡΕΑΝ διαγνωστικές εξετάσεις για ΠΡΟΛΗΨΗ της ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗΣ πραγματοποιήθηκαν σε 180  γυναίκες και άνδρες σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Πυλαίας- Χορτιάτη

Γ. Πατούλης: «Ο προσυμπτωματικός έλεγχος αποδεδειγμένα μπορεί να σώσει ζωές»

Με μεγάλη επιτυχία συνεχίστηκε το ΔΩΡΕΑΝ διαγνωστικό πρόγραμμα μέτρησης της οστικής πυκνότητας για την πρόληψη της οστεοπόρωσης του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ. (ΕΔΔΥΠΠΥ) που υλοποιήθηκε για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά στο Δήμο Πυλαίας- Χορτιάτη.

Φέτος σε όλο τον δήμο εξετάστηκαν συνολικά 180 άτομα (175 γυναίκες και 5 άνδρες) εκ των οποίων διαγνώστηκαν με οστεοπενία 89 και με οστεοπόρωση 27 άτομα, ενώ φυσιολογικά ήταν τα όρια και οι ενδείξεις για συνολικά 66 από τα εξεταζόμενα άτομα.

Το πρόγραμμα που διήρκησε από τις 29 Αυγούστου έως τις 9 Σεπτεμβρίου του 2022 πραγματοποιήθηκε σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες Πυλαίας – Χορτιάτη στο πλαίσιο της λειτουργίας του ΚΕΠ Υγείας του δήμου. Απευθυνόταν κυρίως σε γυναίκες άνω των 45 – 50 ετών και άνδρες 70 ετών και άνω και περιελάμβανε υπερηχογράφημα πτέρνας για την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση της οστεοπόρωσης.

Σκοπός του ήταν η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση φαινομενικά υγιών γυναικών άνω των 45 ετών (ή αντίστοιχα ανδρών 70 ετών και άνω) που πάσχουν από Οστεοπενία ή Οστεοπόρωση και διατρέχουν κίνδυνο αυτόματων καταγμάτων.

 «Η ΠΡΟΛΗΨΗ και ο προσυμπτωματικός  έλεγχος σώζουν ζωές. Αυτό το μήνυμα ζωής στέλνουμε φέτος για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά. Ο δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη, υλοποιεί το δωρεάν διαγνωστικό πρόγραμμα πρόληψης της οστεοπόρωσης σε συνεργασία με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων  βοηθώντας δεκάδες γυναίκες στο στάδιο της εμμηνόπαυσης και μικρότερης ηλικίας, αλλά και άντρες με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό. Σε εποχές δύσκολες όπως η σημερινή η Τοπική Αυτοδιοίκηση βρίσκεται και πάλι δίπλα στους πολίτες ιδιαίτερα στα ευαίσθητα θέματα της Υγείας» τόνισε σε δήλωσή του μετά το τέλος του προγράμματος ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.

Ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιώργος Πατούλης δήλωσε: «Είναι πολύ σημαντικές οι δράσεις προληπτικού ελέγχου, καθώς με αυτές ο πληθυσμός μπορεί να εποπτεύει την υγεία του. Με το Δήμο Πυλαίας Χορτιάτη συνεργαζόμαστε για άλλη μία φορά, ώστε να προσφέρουμε στους δημότες τη δυνατότητα να ελέγξουν πρώιμα την κατάσταση της υγείας τους. Η ευζωία των συνανθρώπων μας είναι ένα θέμα που μας απασχολεί όλους μας».

Στόχος του προγράμματος ήταν η πρόληψη της οστεοπόρωσης η οποία θεωρείται ως μια σκελετική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από απώλεια της οστικής αντοχής εκθέτοντας το άτομο σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κατάγματος.

Να σημειωθεί ότι κατά τη διεξαγωγή των εξετάσεων τηρήθηκαν τα απαραίτητα υγειονομικά πρωτόκολλα σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ για τον Covid-19.