ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

O Δήμος Μεγαρέων στο πλαίσιο εφαρμογής προγραμμάτων προληπτικής ιατρικής σε συνεργασία με το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων-Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ) και την Περιφέρεια Αττικής, μέσα από την Δομή των  ΚΕΠ Υγείας του, διοργάνωσε την Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου δωρεάν υπερηχογράφημα με σκοπό την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση του Ανευρύσματος Κοιλιακής Αορτής.

Βασικός στόχος των ΚΕΠ Υγείας είναι η ενημέρωση όλων των πολιτών και η διοργάνωση προληπτικών εξετάσεων για 11 κύρια νοσήματα, προτεινόμενα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, για τα οποία έχει αποδειχθεί με μελέτες πως η έγκαιρη προληπτική παρέμβαση και ανίχνευση τυχόν συμπτωμάτων κρίνεται αποτελεσματική και μπορεί να σώσει ζωές. Μέσα από το νέο λογισμικό, εφαρμόζονται διεθνή πρωτοκόλλα screening του πληθυσμού και τα στελέχη των ΚΕΠ Υγείας επιβλέπουν το follow up της διατήρησης της υγείας των Πολιτών. Αυτοματοποιημένα το λογισμικό ενημερώνει τους πολίτες, μέσα από τον προσωπικό τους προφίλ, σχετικά με τις προληπτικές εξετάσεις που προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την ηλικία και το φύλο τους, καθώς και με την πάροδο του χρόνου υπενθυμίζει την επανεξέταση τους. Τα 11 νοσήματα στα οποία επικεντρώνεται το ΚΕΠ Υγείας μέσα από το λογισμικό είναι ο Καρκίνος του παχέος εντέρου, ο Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, ο Καρκίνος του μαστού, ο Καρδιαγγειακός κίνδυνος, το Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, ο Καρκίνος του προστάτη, το  Μελάνωμα, η Κατάθλιψη, η οστεοπόρωση η ΧΑΠ και η Άνοια.

 

Οι εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν στο Δήμο Μεγαρέων σε συνεργασία με την ιατρό ακτινολόγο, κα Μαρία Παλιατσέα. Εξετάστηκαν πάνω από 60 άτομα εκ των οποίων 4 από αυτά παρουσίασαν εικόνα ανευρυσματικής διάτασης ενώ σε άλλα 2 ευρέθη παθολογία άσχετη του ανευρύσματος. Τα 6 περιστατικά παραπέμφθηκαν σε ειδικό  ιατρό για κλινική εκτίμηση και περαιτέρω αντιμετώπιση.

Ο Δήμαρχος Μεγαρέων κ. Γρηγόρης Σταμούλης δήλωσε: «Ακόμη μία σημαντική  δράση πρόληψης Ανευρύσματος της Κοιλιακής Αορτής πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της πιλοτικής λειτουργίας του ΚΕΠ Υγείας του Δήμου μας.  Στόχος, τόσο δικός μου, όσο και του ιατρού κ. Κωνσταντίνου Καράμπελα, που είναι υπεύθυνος για την Δημόσια Υγεία του Δήμου μας, είναι η προαγωγή της υγείας και η ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μας σε θέματα πρόληψης της υγείας τους. Ευχαριστώ θερμά τον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιώργο Πατούλη για την στήριξη και την ιατρό ακτινολόγο κα Μαρία Παλιατσέα η οποία εξέτασε  δωρεάν τους δημότες μας.  Η φροντίδα και η προάσπιση της υγείας των πολιτών είναι απόλυτη προτεραιότητά μας»

Ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιώργος Πατούλης δήλωσε «Θέλω να συγχαρώ τον δήμαρχο Μεγαρέων τον κ. Σταμούλη για την προσπάθεια την οποία κάνει μαζί με τους συνεργάτες προκειμένου να συμβάλλουν στη ενίσχυση της πρόληψης υγείας στους πολίτες μέσω των ΚΕΠ υγείας του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιείται και η σημερινή δράση που αφορά στον έλεγχο κοιλιακής αορτής.  Στη Περιφέρεια Αττικής με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει και με σταθερά βήματα θέτουμε τη πρόληψη σε πρώτη προτεραιότητα. Κεντρικό ρόλο στη προσπάθεια αυτή έχουν τα  ΚΕΠ υγείας.  Έχουμε δημιουργήσει ένα μεγάλο καθολικό πρόγραμμα πρόληψης και προσυμπτωματικού Ελέγχου Υγείας για τους 66 Δήμους της Αττικής, για όλους τους πολίτες σε 11 θανάσιμα νοσήματα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό υγείας. Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας αλλά είμαι ικανοποιημένος που δήμοι, όπως ο δήμαρχος Μεγαρέων έχουν αντιληφθεί, πόσο σημαντική είναι για τους πολίτες η πρόληψη. Προχωράμε. Ευχαριστώ

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και Υπεύθυνος της Δημόσιας Υγείας, ιατρός κος Κωνσταντίνος Καράμπελας δήλωσε «Το ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ του Δήμου Μεγαρέων πραγματοποιεί δράσεις προσφέροντας ποιοτικές υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδα Υγείας στους συμπολίτες μας, με γνώμονα πάντα το ρητό «Η Πρόληψη σώζει ζωές». Μια τέτοια δράση είναι και η σημερινή που αφορούσε το ανεύρυσμα της κοιλιακής αορτής, δράση η οποία πραγματοποιήθηκε χάρη στην προσφορά της εξαίρετης ιατρού ακτινολόγου κας Μαρίας Παλιατσέα, την οποία και ευχαριστώ θερμά. Κλείνοντας θα ήθελα να συγχαρώ τον Περιφερειάρχη Αττικής και Πρόεδρο του ΕΔΔΥΠΠΥ κ Γιώργο Πατούλη για την εξαίρετη ιδέα που είχε δημιουργώντας τα ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ».

Παρών στην σημερινή δράση ήταν και ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής κος  Λευτέρης Κοσμόπουλος, ο οποίος δήλωσε:  «Βρισκόμαστε σήμερα εδώ και έχουμε τη χαρά να έχει έρθει ο ίδιος ο Περιφερειάρχης ο κ. Πατούλης για να στηρίξει τη σημαντική προσπάθεια που γίνεται από το ΚΕΠ υγείας Μεγάρων το οποίο έχει  συνεισφέρει πολλά στην  τοπική κοινωνία».

Με την παρουσία τους τίμησαν την δράση του ΚΕΠ ΥΕΓΙΑΣ ΜΕΓΑΡΩΝ οι αντιδήμαρχοι : κος Πολυχρόνης Ιερόθεος,  κος Φωτίου Σταύρος του Νικολάου,  κος Φυλαχτός Κωνσταντίνος, κος Δήμας Ιωάννης, ο Πρόεδρος της ΔΗΚΕΔΗΜΕ κος Καλλιπόζης Ιωάννης και ο Πρόεδρος των σχολικών επιτροπών κος Τσιούνης Σπύρος,  τα στελέχη της Κεντρικής Δομής των ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ καθώς και πλήθος κόσμου.

Για να ενημερώνεστε και εσείς για τις προληπτικές εξετάσεις που ταιριάζουν στην ηλικία και το φύλο σας και για την επανεξέταση τους, καθώς και για τις Δράσεις του Δήμου σχετικά με την Πρόληψη της Υγείας κάντε εγγραφή στο Λογισμικό των ΚΕΠ Υγείας μέσα από το site www.kepygeias.org και δημιουργήστε το δικό σας προφίλ.